Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Szőke Mátyás a csúcson, jöhet a folytatás!

2018. július 25. 16:19 - Silye Sándor

Szőke Mátyás, a legutóbbi esztendő év borásza kitüntetettje Székesfehérváron járt. Kedves ember, aki örömmel mesélt magáról, a szőlőről, a borról. No és Mátráról.  Mert e feltörekvő vidéken él, dolgozik, szőlőt termel, bort készít. Nem is akármilyeneket. Amit Fejér székhelyén kóstoltunk tőle, azelőtt le a kalappal

Ő lett az év borásza, furdalt is a kíváncsiság: mióta várt arra, hogy eme kitüntető cím a birtokába kerüljön?

- Nem nagyon vágytam én erre. A Mátra-alja a legnagyobb szőlőterülettel rendelkezik, és úgy gondoltam, emiatt el kell vállalnom a jelölést. Mert hiába rendelkezünk a legnagyobb területtel, a köztudatban mégis a legkisebb nevünk nekünk van. Mi, én a ’90-esévek elején kerültünk újra be a köztudatba, pedig nagyapáink, apáink is a szőlővel foglalkoztak, de a kulák rendszer lenullázta az addigi tevékenységüket. Harminc évig én is mással foglalkoztam, gépészettel, majd 1990-ben gondoltam, a családi hagyományokat, a Szőke nevet vissza kell hozni, tudják kik voltunk, kik vagyunk. A fiam, Zoltán már borászként végzett, a legidősebb unokám, ifj. Szőke Mátyás tavaly végzett az egyetemen szintén borászként, így hiszem, a történetünk hosszan folytatódhat.

Ismerve a Szőke pincészet borait, kíváncsiskodtam: a klasszikus és a prémium termékek milyen arányban szerepelnek a palettájukon?

szoke_matyi.jpg

Szőke Mátyás (balra) borai nagy sikert arattak Székesfehérváron!

- A csúcsborokra törekszünk. A Mátra-alja a fehér és az illatos borairól ismert, mi voltunk, akik először rukkoltak elő vörösborokkal. Amikor 2003-ban sorba állították a 100 legszebb bort, a mi házasításunk a második lett, ezzel is jeleztük, itt is lehet szép vörösborokat készíteni. Annak ellenére, hogy nincs itt olyan hagyománya, mint Szekszárdon, vagy Villányban. Sokat befektettünk, de megérte, 7 féle borunkat szállítjuk Kaliforniába, így sauvignont és franc-t is.

Ez jó, de Eger közelsége nem zavaró a Mátrában?

- Nagyon sokszor a mi borunk volt a megye bora, a vörös is, nem pedig az egri. A mi előnyünk az, hogy selymesebbek a boraink. A nagy vörösek esetében odafigyelünk a barrique hordó használatára, csak addig érhet benne a bor, hogy ne legyen bántó a fa érzete, ameddig megmarad a borok gyümölcsössége.

Szőke Mátyás 11 féle bort készít, a nagy vörös küvé az egyetlen házasítása, meghatározó az irsai, a muscat ottonel, a chardonnay, szürkebarát, a zöld veltelini, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, a kékfrankos.

- A kékfrankos lehet a kitörési pont nemcsak nekünk, de a magyar borászoknak is, mert ez csak nálunk, illetve valamennyi Burgenlandban készül. A kékfrankosunk már „hazatalált” Kaliforniában. Ezzel a típussal visszatérhetünk a gyökereinkhez…! Ami a jövőt illeti: a fiam, az unokáim mellettem nőttek fel, látták, hogy mindenért meg kell dolgozni, bízom benne, tovább viszik azt, amit tőlem láttak. Nem szabad félniük a beruházásoktól, a 60 hektárunkon szép dolgokat lehet alkotni. Hiszem, hogy azt teszik majd, amit kell.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr7014139755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása