Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

A Vabrik pince és Sanghaj, a Shiraz és brownie

2019. december 02. 13:28 - Silye Sándor

vabrikek.jpg

 A három Vabrik együtt a Borklubban, jobbra az atya, mellette a két fiú

A Kajászói Vabrik Pincészet volt a Fehérvári Borklub legutóbbi vendége. Vabrik Ferenc tulajdonos és fiai mutatták be jól sikerült boraikat. Az „öreggel” beszélgettünk.

- Ferde szemmel néznek rád…?

- Mi…?

- Mivel Sanghajban is vannak boraid, a kínaiak akaratlanul is ezt teszik, vagy nem?

- Ja, ez egy érdekes történet. Egy nagy borászat Tokajból több éve exportál borokat Kínába, most nyitottak ott egy Vinotékát, és úgy gondolták, hogy a Vabrik Pincészet száraz fehér borai, a Rajnai Rizling és a VR küvé, ami Rajnai Rizling és Zöld Veltelini házasítása megfelelőek ahhoz, hogy ott, a távolban is előrébb jussanak. Számunkra ez nagy megtiszteltetés és öröm, hiszen Magyarországot, a magyar borokat képviselhetjük. Kínában tavaly 250 ezer hektáron telepítettek szőlőt, és mivel ott igen drágán lehet telepíteni, így a borok ára is borsos. Külföldi termékekkel igyekeznek a borfogyasztást, annak kultúráját segíteni, hiszen még ott csak most térnek át a vizespohárról a borospohárra, ha bort fogyasztanak.

- Harmincegy hektáron dolgoztok, ami Fejér megyében nagynak számít…

- Tényleg nagy ez a terület, és sokat is kell azon dolgozni. Sajnos nálunk is elég kevés a kézi munkaerő, az öt gyermekemmel, a családommal kemény kihívást jelent, hogy szép borokat tudjunk készíteni.

- Gépiesedik a szakma, nálatok is a gépek helyettesítik a kézzel végzett munkát?

- Az elsők voltunk az Etyek-budai borvidéken, akik 2010 óta géppel szedik a szőlőt. Fontosnak tartjuk, hogy hidegen vigyük a pincébe a gyümölcsöt, kora reggel kezdünk, a géppel sok 10 mázsát szedünk, és pillanatok alatt ott vagyunk vele a pincében. A beszállító kocsiban szárazjég használatával meg tudjuk akadályozni a korai oxidációt, miután behoztuk a szőlőt, rögtön nekiállunk a feldolgozásnak, és három óra hossza múlva kész is vagyunk ezzel a feladattal. Sajnos az elmúlt években tapasztaljuk a klíma változás okozta problémát, a szüret a kívántnál melegebb időben történik, emiatt is szükséges a gépiesítés.

vabrikek2_2.jpg

Vabrik Feri a szőlőben. Ahol majd a gépek (is) teszik a dolgulat...

- A gép nem emberből van, nem látja a rossz szőlőszemeket, válogatás nélkül leszed mindent. Ez nem okoz gondot?

- Amikor kézzel szedtük a szőlőt, akkor sem állhattunk ott minden szüretelő mellett, így nem láthattuk mit tesznek a ládába és mit nem. Olyan szőlőt kell termesztenünk, amit nem kell a gépnek „válogatnia”, bár a mai gépek már erre is képesek.

- Az elmúlt évek elkényeztették a borászokat, a bort kedvelőket, remek évjáratok voltak. Az idei még jobbnak ígérkezik. Tényleg jobb lesz?

- A mi borvidékünk szerintem a legszebb tételeket tudhatja majd magáénak e honban. Elkerültek a nagy viharok, nagyon pici jég és fagy jutott nekünk is, de kirívó problémáink nem voltak, a természet kegyes volt hozzánk.

- Mondd a kedvenc borodat, és ajánlj egy ahhoz passzoló ételt…

- Kedvencem a 2015-ös Shiraz Calypso, telt, erős, karakteres vörös bor, ehhez csodálatos egy kiváló brownie, de egy jó marhapörkölt nokedlivel szintén jól illik hozzá.

vabrikek3_2.jpg

 Sanghajban szép a nyár. A magyar borok az ősz leheletét hozzák...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1715334680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása