Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Külhoni borászaink csodái a Duna palotában

2019. december 04. 11:04 - Silye Sándor

kulhoni2_2.jpg

A Határon túli magyar borászok gyülekeztek a fővárosban, a Duna palotában. Sokan voltak, hú, de sokan. Szerencsére. És jó, mit jó, remek borokkal mutatkoztak be a határon inneni borkedvelőknek. Jöttek Felvidékről, a Kárpát-medencéből, a Délvidékről és Erdélyből egyaránt. Geönczeöl Attila, Balla Géza, Maurer Oszkár köszöntötték a  jelenlévőket, és beszéltek magukról, örömeikről, problémáikról. Maurer Oszkár elmondta, hogy bár eddig ő látta el a csapat elnöki tisztét, de sok elfoglaltságára való tekintettel sajnálattal, de lemond erről.

kulhoni5.jpg

Geönczeöl Attila (balra), Maurer Oszkár és Csiki Sándor, a szervezők együtt

- Azt gondolom, hogy mi is hozzátartozunk a magyar borkultúrához. Jó lenne nekünk is a magyar egész részének lenni, annak a nemzetnek a tagságához tartozni, amelytől elszakítottak bennünket a határmódosítások alkalmával, és így egy más ország polgárai, borkészítői lettünk. Mi is magyar borászok vagyunk, ugyanazokat  a szőlőket dolgozzuk fel, hasonló technológiával, mint itt, illetve mi visszanyúlunk a régi idők szőlőfajtáihoz, és borkészítési módjaihoz is - mondta az egyik főszervező, Geönczeöl Attila, a Felvidék, Alsó-Garammente borásza.

A kötelező protokoll után jöhetett a kóstolás ideje. Természetesen fehérborral kezdtünk, és a Felvidék borait ízlelgetve egyik ámulatból a másikba estünk. Elképesztettek nedűik finom ilatával, a borok ízének selymességével. A többség battonage technológiával dolgozik, és ez érezhető is.

- Nincs semmi különös a borainkkal, ez a környék ezt tudja - jelentette ki szerény egyszerűséggel Ján Kovács, azaz Kovács János.

kulhoni3_2.jpg

Ján Kovács, azaz Kovács János egyik kiválósága, a rizling

Sokan, nagyon sokan voltak. Bort kedvelők, és borászok. Utóbbiak felsorolása nem lehet teljes, hiszen 50 borász képviselte a külhoni magyar borászokat, ezért csak néhány név ízelítőül: Szilás Csaba, Bott Frigyes, Promitor Vinum Chatau Rúban (Felvidék), Rozman Wine (Délvidék), Varga István (Kárpát-alja), Hegedüs Pince (Erdély, illetve a fentebb jelzett Balla Géza Erdélyből, Geönzeöl Attila, Kovács János a Felvidékről, Maurer Oszkár a Délvidékről.

Kiváló borokat kóstolhattunk, és várjuk a folytatást. Amikor itthon újra otthon leszünk külhoni barátaink közt! 

kulhoni4_2.jpg

Balla Géza (balra) mindenhol hazatalál, és mindenhol, mindenkor ismerősre lel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dekantalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9815320982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása