Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Csóbor jó bor, a szakírók és a sommelierek találkozása

2020. augusztus 14. 13:29 - Silye Sándor

agard2_2.jpg

Pillanatképek a találkozóról: fent balra Jenő mesél, lent jobbra, pezsgőbontás után Fotók: MBK

Az agárdi termál fürdőhöz balra, a pálinkafőzőhöz jobbra kell fordulni a Zichyújfalu vezető útról. Mi Csóbor Jenő pincéje felé vettük az irányt, amerre csak a Pálinkafőző intézményén keresztül vezetne az út, ha (kinek, kinek sajnálatára…) nem éppen amellett menne el. De elmegy, gyerünk hát, ballagjunk tovább, tovább. A kisbuszban kilencen üldögéltünk, a Magyar Borszakírók Köre és a Magyar Sommelier Szövetség képviselői, élükön az elnökökkel, Kosárka Józseffel és Slezsák Zoltánnal.

A megérkezést követően a bemutatkozások után pezsgővel (ízlett!) köszöntötte a csapat a találkozást, majd mindenki kezébe kaparintott egy poharat, és gyerünk a pincébe le. A nyitó tétel, a Zöldveltelini tetszést aratott, majd jöttek sorban a reduktív tartályokból a fehérborok, az Olaszrizling, a Rajnai Rizling, a Chardonnay, az Irsai, a Cserszegi. Fajtánként megoszlottak a vélemények, de elmarasztaló mondat nem hangzott el. A fehér kör után irány vissza a fogadó helyre, ahol addigra megterített kiváló segítőnk, életem társa. Az ebéd hortobágyi aprópecsenye volt (szerénységem nem engedi, hogy megemlítsem, ki követte azt el…), Slezsák Zolitól, mint a sommelierek első emberétől kértük, hogy válasszon az ételhez bort, ez végül a Kékfrankos rozé lett. Ami elismerő szavakat kapott. Az ebédet követő beszélgetés során (vörös borokat – Kékfrankos, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Démon küvé - kóstolgatva) a vendégek megtudták, hogy a Csóbor borok az elmúlt egy év során számos rangos hazai versenyen szereztek érmeket, köztük három aranyat a negyvenedik országos viadalon. És azt is, hogy a több mint három évtizede működő családi vállalkozás jelenleg 36 hektáron termel mintegy tucatnyi fajta szőlőt a Velencei-tó körül, amelyből évente 2000 hektoliter körüli mennyiségben készít bort, nagyjából fele-fele arányban fehéret és vöröset. Ennek döntő hányadát a településen működő boltjukban, valamint a környék több vendéglátóhelyén sikeresen értékesítik. Különösen keresett a Kékfrankos Rozé, az Irsai Olivér és a Cabernet Franc. Summázva a szakemberek véleményét: a család a boraik minőségére okkal lehet büszke!

agard_2.jpgEbéd közben, jó étvággyal, jó kortyokkal kísérve az ételt

Többen felvetették, ha nagyobb figyelemmel építenék a brandjukat, úgy, mint a PR, a nagyobb ismertségre való törekvés, a borosüvegek címkéje stb., stb. lényegesen többre vihetnék, hiszen a borok minősége ezt mindenképpen indokolná. Jenő, a szokott szerénységével elmondta, ő elégedett azzal, amit elértek, a borversenyek sikereivel, a ténnyel, hogy a Velencei-tó körül szinte majdnem mindenhol kaphatók a boraik, illetve a saját boltjukban is sokan megfordulnak, és évről, évre visszajárnak hozzájuk az ország minden részéről. Arról nem is beszélve, hogy a borokat nem fenyegeti az a veszély, hogy rájuk romlanak... A jelenlévők „nem hagyták magukat”, és úgy reagáltak, hogy „jó, de legalább legyen évjáratonként két, három kiváló bor, és pezsgő, amelyeket prémium minőségben készítenek és értékesítenek. A „verbális meccs” döntetlenre végződött, maradtunk abban, hogy - majd a gyerekek!

Kellemes fél nap után ment ki, ki a dolgára, vissza oda, ahonnan érkezett, illetve néhányan a Balaton felé tartó vonatra ültek fel, megkezdve a hétvégi programjukat.

agard1.jpg 

 

Szólj hozzá!

Tiffán Zsolt, és a nagypapa, valamint a legjobb borok legjobbja

2020. augusztus 13. 17:38 - Silye Sándor

1_tiff_1.jpg

 A nagypapa, Ede és az unoka Zsolt kóstolgatás, házasítás közben...

A Magyar Borszakírók Köre hagyományos szavazását követően kialakult a szakírók 12 legjobb fehér és vörös bora, majd az ezt követő vakteszt pedig alapján kiderült, hogy Szászi Endre mondhatta magáénak a legjobb fehér, Tiffán Zsolt és pincészetük a legjobb vörös színű nedűt, a díjat februárban kapták meg Debrecenben. Minderről már jóval korábban beszámoltunk, most olvassák, hogy mit mondott magukról Tiffán Zsolt.

- Mikor korábban beszélgettünk, sokat meséltél a nagypapádról. De gondolom, már a saját lábadon is megállsz?

- Már rég a saját lábamon állok, annak ellenére, hogy a családi pincészetünkben sohasem egy személy készíti a borokat. Sokan kérdezik, mikor lesz már saját borom? Azt gondolom, soha, mert a munkatársak, a család, édesanyám, édesapám, az öcsém, ugyanúgy kiveszik a részüket a bor készítéséből, a pincemunkákból, mint bárki más, mert ez csapatmunka. De tény, hogy nagyapám amíg él, aktív marad, ez az élete, nem lehet, nem szabad elvárni tőle azt, hogy kivonuljon a közös munkából. Bizonyos feladatokat, főleg az értékesítés, a marketing területén én végzek, de a pincében is tesszük a dolgunkat, bár ezt a munkát egy tapasztalt hölgy, Lévai Eszter vezényli. De a házasításoknál, miként a többi bor esetében is, a stratégiai munkákban az egész család dönt.

- A papa megfertőzött, de ezt a „fertőzést” aligha bánod, ugye?

- Nem hiszem, hogy ő fertőzött meg, hiszen gyerekkorunktól így nőttünk fel, a szőlő és a bor benne volt a mindennapjainkban, nem is volt kérdés, hogy bármi mást is csináljunk felnőttként. Bár az is tény, ha máshoz lett volna kedvem, akkor nem tartottak volna vissza, de nyilvánvaló volt, hogy ezt szeretném tenni, a családi hagyományt akarom folytatni. Ezért a gimnázium után a Kertészeti Egyetem szőlész- és borász mérnöki szakára jelentkeztem, adott volt a számomra ez. Papa a saját stílusával, látásmódjával fertőzött meg, ezt szeretném folytatni, bár amikor közösen iddogálunk, akkor kicsit a nemzetközibb módokat igyekszem erősíteni, de az alap az a hagyományos Tiffán szemlélet, amit ő képvisel.  

- Villány, a Tiffán név kötelez. Nem nyomasztó megfelelned ennek?

- Nem, mert rajtunk kívül rengeteg feltörekvő, felnőtt borászat van Villányban. Ráadásul egyre több ifjú borász igyekszik már bizonyítani azt, hogy e hely miért e hon legjobbjai közé tartozik. Dolgozunk, megyünk előre, ez a dolgunk, ami nem nyomaszt, sőt, inkább örömteli.

1_tiff1_2.jpg

A Magyar Borszakírók Köre díjazottjai, Tiffán Zsolt s Szászi Endre, a díj átvétele után

- Láttam a REDY borotokat, ami Villány közös terméke. Mennyire könnyű, vagy nehéz összeülni, közösen gondolkozni, azonos márkával kirukkolni? Van erre szándék másutt is, de alapvetően azért nem ez a jellemző…

- Nem értek egyet, mert amikor elkezdtük a REDYt, akkor Villány le volt maradva, mert már voltak példák, amelyek segítettek bennünket az elhatározásban, hogy e borvidéknek is legyen egy közös „gyermeke”. Akkor már létezett a szekszárdi fukszli, a közös siller, a Balaton bor, az Egri Csillag, a pannonhalmi PH érték, tehát több helyen láthattunk közös bor kezdeményezést. Mi, villányiak többször megkaptuk azt a kritikát, hogy a könnyed Portugisier és a testes boraink között van egy légüres tér, így aztán 2017-ben hosszú egyeztetés után megszületett a REDY. A területünkön a rendszerváltást követően egy nagyon összetartó, és nagyon konstruktív csapat kezdte meg a borvidék koncepciójának a kidolgozását, ami a mai napig tart. Most már nemcsak a borútra, az összetartó közösségünkre lehetünk büszkék, hanem a bormarketing műhelyünkre is, amelybe a legjobbakat delegálták, közös workshopokat tartunk, és ennek köszönhető a REDY, a könnyű bisztró borunk. De a portugieserre is igyekszünk felhívni a figyelmet, mert veszített a jelentőségéből, ami annak volt köszönhető, hogy túl nagy mennyiségben, nyomott áron volt jelen e fajta az áruházláncok polcain. Pedig ebből a borból jobb, játékosabb terméket is lehet készíteni, és a házasításokban is megnőhet a jelentősége.

- Mesélj zászlós borotokról, a Grande Selectionról…

- Ez 1995 óta, a kezdetektől készül, és ha Bordeauxban lennénk, meglehet, ez lenne az egyetlen borunk… A koncepció egyszerű, nem számít a fajta meg a dűlő, hanem a legjobb hordókat házasítjuk össze, tehát hordóválogatásról beszélhetünk. Nagyon sok fajtánk és dűlőnk van, a villányi nagy borok általában Cabernet Sauvignonból, Cabernet Franc-ból és merlot-ból készülnek. Minden évben a borokat sokszor végig kóstoljuk a fejlődésük során, hogy a házasítás előtt a mondjuk a 100 hordóból kiválasszuk maximum azt az 5-6 hordót, amelyet a legmagasabb minőségűnek értékeltünk, és ebből készül a Grand Selection házasításunk. Így lesz ez a legjobb boraink legjobbja, semmilyen bonyolult technológia nem áll a háttérben, egyszerűen a legjobb hordók csúcsborai lesznek a legnagyobbá.

- Becsallak a konyhába, és kérlek, a Grand Selection borotokhoz házasíts egy ahhoz legjobban passzoló ételt…

- A 2015-ben készült borunkat még kicsit fiatalnak érzem, igaz, már most is komplex élményt ad. Dominálnak benne a tanninok, alkohol tartalomban közepes, fekete bogyós, erdei gyümölcsös ízvilágú, Villányhoz méltón közepes savtartalommal. Ehhez marha, vagy vadhús dukál, sütve, neutrális körettel, főtt hüvelyesekkel vagy krumplival. Ami a fűszereket illeti, só, bors, paprika és esetleg olyan fűszerek, amelyek a hús ízét kiemelik. Elképzelhető még e termékünkhöz a gulyás, vagy a báránysült is.  

Szólj hozzá!

Megyei sikerek a VinAgora versenyen

2020. augusztus 05. 10:22 - Silye Sándor

VinAgora borverseny, e hon egyetlen nemzetközi viadala, és e tény különös jelentőséget bír. Mert vannak sikereink a nagy nemzetközi borversenyeken, de azért az mégis más, ha a világ itt, nálunk méretteti meg magát, és boraink hazai pályán mutathatják meg magukat a világnak.

Az idei versenyen nem kevesebb, mint 775 bor szállt „ringbe”, és bár senki nem ütötte ki magát, de mégis szép magyar, Fejér megyei sikerek voltak. Összesen 6 bajnoki díjat adtak ki (öt magyar, egy spanyol), 7 Nagy Arany talált gazdára (mind magyar). Nagy számú tételt, 140 bort értékeltek aranyérmesnek, 94 nedű lett ezüstérmes, és kiosztottak 19 különdíjat is.

Fejér megye ismét szépen szerepelt, hiszen összesen 6 aranyérmet kapott, és ez akkor is szép, ha abból kettőt a Törley Pezsgőpincészet érdemelt ki egy pezsgőjével és egy borával. A megye kiemelkedő borászata a Paulus Borház volt Mórról, 3 arany- és 3 ezüstérmével. Fejér a 6 aranyérem mellé hazahozott 8 ezüstöt is.

Aranyérmeseink:

110288692_2719650851648255_6904528919947444044_o.jpg

Molnár Pál kiemelkedő sikert ért el Borházával 2020-ban!

Paulus Borház: Arany Chardonnay 2019, Arany Olaszrizling 2019, Gold Zenit 2019.

Törley Pezsgőpincészet: A Francess Brut Rosé elnök 2017, Budai Chardonnay 2019.

Lics Pince: Szekszárdi Cabernet Franc 2017.

Ezüstérmeseink:

Paulus Borház: Friss és hűvös Sauvignon Blanc 2019, Arany Generosa 2019, Arany Sauvignon Blanc 2019.

Törley Pezsgőpincészet: Pinot Noir Brut Természetes Nyerspezsgő 2017, Szent István Korona Etyek – Budai Irsai Olivér 2019.

Haraszthy Pincészet Etyek-Buda: Sauvignon Blanc 2019, Pinot Noir Seriff 2019.

Cardium Borászat Etyek-Buda: Pinot Noir Pezsgő 2015.

A Paulus Borház a 2019-es Olaszrizlingje a legjobb magyar Welschriesling különdíjban részesült!

paulus_2.jpg

Szólj hozzá!

Pákozd előtt Szent Orbán őrzi a szőlőt és a pincét

2020. július 28. 09:24 - Silye Sándor

 

1_szoboravatas3_2.jpg

Az avatás előtt a bemutatás, a bemutatkozás pillanatai

Kisfaludot elhagyva, Pákozd előtt a busz megáll, innen már csak 200 méter, és ott kell lennie a Csordás-Nagy pincének. Ott is van, na, nem a pince, hanem egy tér székekkel, asztalokkal, emberekkel, poharakkal, boros palackokkal. Balra faépítmény, ott lehet bort kérni, ha nem elég, ami az asztalokon van, mert elfogytak a helyi pincészet termékei. Kicsit távolabb színpad, mellette áll a mai program tárgya, a fából faragott… Nem, nem királyfi, hanem egy felavatásra váró szobor, Szent Orbáné, akit a szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjeként tisztelnek, amely Csordás István alkotása.

1_szoboravatas_4_2.jpgKoccintás a szobor "itatása" előtt. Leellenőrizték a bort, mielőtt a a szoborra öntik Fotó: Dinnyés Ferenc

Jöttek sorban az emberek, bort kedvelők, meghívottak, autóval, busszal, vagy gyalog. Ott volt Pákozd polgármestere Kardos Ádám, Takács János, aki korábban több cikluson át vezette a települést, Südi Mihály, Lovasberény elöljárója, Székesfehérvár képviseletében Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő, Kardos Péter lekész, Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője. És díszruhába öltöztek a borlovagrendek - a Police, a Dunamenti Szent Orbán Adonyból, a Noé-hegyi Szent István Székesfehérvárról, a Szent Benedictus Velencéről, az Enyingi Borkedvelők Rendje - tagjai, valamint „civilben” gyülekeztek sokan mások, érdeklődők, közreműködők. A bemutatást, bemutatkozást követően a pince társtulajdonosa, az id. Csordás István által vezetett Székesfehérvár Kisfalud Búzavirág Dalkör éneke vezette fel a szobor áldását, amelyet Kardos Péter lelkész tett meg.

1_szoboravatas_5.jpgSzent Orbán megkapta, ami neki jár, ivott hát Orbán is... Fotó: Dinnyés Ferenc

A borrendek tagjai meglocsolták a szobrot, a hagyományoknak megfelelően. Ha jó az évjárat borral, ha nem, sáros vízzel „tisztelik” meg Szent Orbánt. Mivel 2019 kiváló szőlőt biztosított a borászoknak, jöhetett annak az évnek a szülötte, a poharakból löttyent a nedű „Igyál Orbán” felkiáltással. Később nem csak a szobor ivott…

1_szoboravatas.jpgKupi László megtette, mit tennie kellett, lefejezte a pezsgős üveget Fotó: Dinnyés Ferenc

Szólt a zene, a pákozdi Abajka citerazenekar műsora vidított, majd a társaság felsétált a nem messzi erdőben található pincéhez, ahol Kupi László karddal lefejezett egy pezsgőt, a piknik közepette beszélgethettek a jelenlévők borról, ételről, és – az életről.

Szólj hozzá!

Vinum Regum, Rex Vinorum, azaz Királyok bora, borok királya

2020. július 05. 11:36 - Silye Sándor

1_tokaj_2.jpg

„Ért kalászt lengettél,
Tokaj szőlővesszein
Nektárt csepegtettél.”

      Kölcsey: Himnusz

 

Tokaj. Hungaricum, 2002 óta a Világörökség része, igazi magyar kincs. Tokaj, a Tisza és Bodrog kereszteződésénél létrejött gyöngyszem segíti a magyarok hírének növelését, szerte e világban. Mert a tokaji bor világhírű. Bár hallottam tokaji borásztól egyszer ama kijelentést, mi szerint a tokaji bor csak nálunk, itthon világhírű… Ez a kijelentés számomra kissé erősnek tűnik, de megértem a szavak mögött megbújó elkeseredést, hogy a tokajinál talán valamivel, ha nem is gyengébb, de mondjuk úgy, másabb borok világhírűbbek az aszúnál.

Pedig…

A Tokaji borvidék, Tokaj-Hegyalja vagy Hegyalja történelmi borvidék, amely Északkelet-Magyarországon és Délkelet-Szlovákiában található. A Tokaji borrégió egyben a hét nagy borvidékünk egyike.  A régió 28 faluból és 11149 hektárnyi osztályozott szőlőültetvényből áll. A Tokaji terroir agyagból vagy lösz talajból áll a vulkanikus altalajon. A mikroklímát a napsütötte, déli fekvésű lejtők, valamint a Tisza és a Bodrog folyók közelsége határozza meg, és elősegíti a Botrytis, azaz a nemes rothadás elterjedését, és a szőlő ezt követő kiszáradását. Az őshonos helyi szőlőfajták: a furmint és a Hárslevelű, ezeket már évszázadok óta termesztik, de a Sárgamuskotály, kabar kövérszőlő és Zéta is élvezi itt a „hazai pálya” előnyét.

A történeti adatok azt mutatják, hogy szőlőültetvények már a 12. században kialakultak Tokajban, de vannak bizonyítékok a borkészítés korábbi bevezetésére is a régióban. Így számos szakértő állítja, a szőlőtermesztés már a kelta időkben megkezdődhetett, az Erdőbényén található szőlőlevél, amely a 3. század végéről származik, rámutat, a szőlőtermesztés létezett a római korban. Tokaj, mint jelentős borvidék kialakulása a 16. század elejére kelhet. 1620 körül a császár hozott egy vallon-francia Duvont nevű borászt, aki később feltalálta a Tokaji-kerületben a "borok királyának" ismert módszert. A tokaji bor a 17. század óta egyre fontosabb árucikké vált a régió számára, exportja az erdélyi uralkodó hercegek fő jövedelemforrása volt, amelyhez a tokaji régió akkoriban tartozott. A tokaji bor jó hírneve nőtt, amikor 1703-ban II. Rákóczi Ferenc XIV. Lajos királynak adományozott számos üveg bort Tokaj birtokából. A tokaji bort ezután a Versailles-i bíróságon szolgálták fel, ahol Tokay néven ismertté vált. Örülve az értékes italnak, XIV. Lajos kijelentette:

                        Vinum Regum, Rex Vinorum, azaz Királyok bora, borok királya.

A 18. században Tokaj elérte a jólét csúcsát. A legújabb korban, a kommunista uralom korszakában romlott a tokaji borok minősége és jó hírneve, 1990 óta azonban jelentős összegű beruházás ment a térségbe, létrehozva azt az időt, amelyet "Tokaj-reneszánsznak" neveztek. 

 Hogy volt, hogy van?

A történelmi tények után beszéljenek a vidékről és magukról azok a borászok, akik e vidéken dolgozhatnak, és készítik jobbnál szebb termékeiket.

ats_kari_1.jpgBoldog pillanat Áts Károly életében: Borászok borásza lett!

Nemrég még mindenki a Royal Tokajihoz kötötte Áts Károlyt, a 2012-es Év Bortermelőjét, a klasszis borászt. De 2013-tól már a Grand Tokaj főborásza. „Dallal” kezdtük beszélgetésünket, mi szerint „Erdő mellett, nem jó lakni” – na de Erdőbénye mellett milyen?

- Édesapám ott született, Erdőbénye mellett, én is rengeteget járok oda. Nagyon jó ott lenni, de még jobb Mádon, a szőlőben, és Tarcalon, a pincében – mondta. - Egy ember vagyok e vidékről, aki jó borokat akar készíteni, olyanokat, ami ízlik a közönségnek, mert a bor olyan élvezeti cikk, ami örömöt és boldogságot szerezhet. A szőlőben dől el minden, a gyümölcs minősége adja a jó bor 85 százalékát, a maradék 15 jelenti a technológiát, a borász játszadozását a készítés folyamán. A jó gyümölcsből könnyű, a gyengéből lehetetlen nagy bort megalkotni. Kétfajta furmintunk van, az egyik olyan, ahogy mi elképzeljük, míg a másik a dűlő szelektált furmint, ahol a dűlőt is be kell mutatni a fajtán keresztül. Ami az Áts pincét illeti: nem tartozunk az óriások közé, 4,5 hektár szőlőnk van, 5 féle bort állítunk elő: a furmint, muskotály cuvée, amely könnyed, nyári bor, a Birtok furmint, a Szent Tamás furmint, az Áts cuvée, és persze az örök aszú.

Ne csak igyunk, együnk is, kértem Károlyt, válasszon egyet a saját borai közül, és ajánljon ehhez hozzáillő ételt.

- A Szent Tamás furmint bár fehér bor, de mégis illenek hozzá a vörös húsok, remek kísérője lehet a szarvaspörköltnek. Elképzelhető, hogy sokan ordibálni fognak, hogy fehér borhoz vörös húst, na, de ilyet…? Igen, azt, mert Tokajban olyan furmintok készülnek, főleg a mediterrán területeken, amelyek a zamatját, ízét tekintve felveszik a versenyt a vörös húsokkal. A furmint csak a halászléhez és a töltött káposztához nem jó, amúgy minden máshoz, mindenkinek szívesen ajánlom!

 A Demeter família

1_demeter_jo.jpgDemeter Ervin beszél, a fia tőle jobbra, kissé hátrébb hallgatja a többiekkel együtt

Szintén „ősinek” számít a Demetervin is Hegyalján. Demeter Ervintől megtudtuk, hogy:

- Nyolc hektáron dolgozunk Mádon, erről a területről évente 12-15 ezer palacknyi bor készül, a pezsgőnk a korábbi kísérletezés évei után már piacképes lett. Vannak könnyed boraink és nagy formátumú száraz furmintok, miként dűlőszelektált boraink is, az Úrágya, a Király. De természetesen beszélhetek tokaji különlegességeinkről, a szamorodniról és az aszúról. Nyolc hektár szőlő a tulajdonuk, ami nem kicsi. Álmunk az, hogy mi, mádi borászok közösen elérjük, hogy Tokaj a világban az őt megillető helyre kerüljön. A hungaricumunkat csodálják meg a világban, és erre mindannyian büszkék lehessünk! Borainkban a csúcsminőség iránti végtelen elkötelezettséghez méltóan mindent megteszünk ennek elérése érdekében Az biztos, hogy célba érünk, legfeljebb azt csak remélhetem, hogy ezt még én is megérem - jelentette Ervin, akinek a fia folytatja a családi hagyományt, majd hozzátette: -  Mi, magyarok büszkék lehetünk, hogy vannak kiváló borvidékeink, különleges vulkanikus talajjal, amelyek egyedi, máshol meg nem ismételhető hungaricum autochton borokat adnak. Hegyalja klímája különös, és ez lehetővé teszi legnagyobb nemzeti kincsünket a borászatban, az aszúsodást és az aszú borok készítésének a lehetőségét.

A fiataloké a jövő!

Halljunk egy fiatal, ám tehetséges ifjú borászt, Bihari Ákos Ferdinándot, aki ifjúként is tapasztalt, idős borászokhoz méltó nagyon jó borokkal rukkol elő. A furmintja olyan, hogy már a hűha! kategóriába sorolható… Ákos a mádi Ferdinánd pincét hozta létre, nagyapja, Rácz Ferdinándra emlékezve lett a pince neve Ferdinánd.

1ferdinand.jpg

- Gyerekkoromban utáltam a szőlőben dolgozni - kezdte a mondókáját. - Mindig régész akartam lenni, igaz, amit most csinálok, az sincs messze a régészettől. Ha valaki eljön hozzám borkóstolóra, láthatja, hogy az asztalok tele vannak cserépedényekkel, leletekkel, kőzetekkel, ásványokkal. A szőlőben is megtaláltam önmagamat, ráadásul a borászat jó eszköze az önkifejezésnek, hiszen az ember meg tudja mutatni a stílusán át önmagát. Jellemzően a furmintokkal dolgozom, amely nehéz szőlőfajta, minden évben más arcát mutatja. Van kevés hárslevelűm, és már kabar is.  A Szent Tamás dűlő izgalmas terület, ahol szép borok készülnek. Hivatásos szőlész, borász mérnök vagyok, sokfelé megfordultam, igyekeztem hasznos tapasztalatokat gyűjteni. Aztán eldöntöttem, hogy saját magam alakítom a boraimat. A családunkban nagy hagyományai vannak a borkészítésnek. A felmenőim 1563 óta mádiak, egy követ nem tudnék eldobni úgy, hogy ne egy rokonomat találjam fejbe. Úgy vélem: a borászat nem csupán hivatás, hanem felelősség is, hiszen egy remek kultúrtájat kaptunk örökül, és ezt óvnunk, védenünk, fejlesztenünk kell.

TR, azaz Tállyai Radikálisok

Végül ismerjenek meg még egy fiatal csapatot, a TR-t, azaz a Tállyai Radikális együttest. 

A birtok története 2012 decemberében indult, amikor három fiatal borkedvelő - Szamosujvári Pál, Mátyásfalvi János és Gazda Sándor - egy kedvező lehetőséget megragadva szőlőt vásárolt a tállyai Palota dűlőben. Tállya akkor még csak éledezett, nem volt akkora híre, mint ma, de mára Mád szomszédságában a legjobb területek közé tartozik, ahol nagyon jó borok készülnek. Tállya hivatalosan Európa közepe, legyen hát a honi borvilág közepe is a helyi terroir, a borászok társasága, és legyen meg a jó hírük mindörökké az öreg kontinensen.

- Kezdetben a Palota dűlőben két és fél hektáron műveltük a szőlőt. Szenvedéllyel láttunk neki a munkának, szenvedéllyel tesszük a dolgunkat – mondta Kada Anikó, szintén csapattag. - Tállya nagyon befogadónak bizonyult, látták, hogy nagy energiával műveljük a szőlőt, ami egyre szebb lett. A hosszú, és kitartó munka meghozta a gyümölcsét, a jó borokat. Immár 2017 óta nem használunk felszívódó szereket, és 2020, 2021-re tanúsítva is leszünk, mint ökológiai művelők. Átalakítottuk a szőlő művelését, változik a talajtakaró növényzet, a talajművelés, a kapálás, rengeteg a kézimunka, nem használunk felszívódó vegyszereket. Kilencven százalék furmintunk, tíz százalék hárslevelűnk van, mert eleve kevés hárslevelűnk volt, illetve ennek egy részét átoltottuk furmintra. Hiszünk a furmintban, szeretjük a sav és cukorszerkezetét, hiszünk az aszúban, és ehhez a furmint nagyon jó alap. Egy száraz furmintunk van, ezzel minden évben kijövünk, a többi kései szüretelésű, 10 százaléka hárslevelű, a többi furmint. A furmint minden évben más, az évjárattól függően. Nagyon szeretjük a száraz szamorodnit, és készítünk is ilyet, amikor majd növekednek a területeink. Ez a fajta nekünk nem mostoha, bár a jelenlegi szamorodnink édes a számunkra – az íze miatt is. Hogy mekkorára szeretnének nőni? Már van újabb négy hektárunk, de az még nincs betelepítve. Ami az ideális mennyiséget, az álmunkat jelenti, az a 12 hektár. Hogy mikor válhat a TR név a hektár mennyiséggel együtt naggyá? Folyamatosan beletesszük munkánkba az energiát, organikusként egy kicsit mindig újítunk. Lassan növekedünk, mert célunk, hogy lassan, de kitartóan haladjunk előre.

1tr.jpgTállyai radikálisok a szőlőben, balra Anikó

 Anikó egy olyan hölgy, aki borral foglalkozik, de mégis „visszaküldtem” a fakanálhoz, „főzzön” nekünk valami finomat a kedvenc bora mellé…

- Kedvencem a 2016-os édes borunk, amihez a grillezett, faszénen készült zöldségek kiválóan illenek, miként a füstölt sajtok is. De az édes szamorodnihoz nagyon jól harmonizál a sült kacsa, és a kacsamáj is.

Jó étvágyat hát, a világban híres Tokajt és borvidékét pedig egészségünkre!

Szólj hozzá!

Villány Franc, a frankó kiválóság, ami a MIENK!

2020. július 04. 10:38 - Silye Sándor

1villany1.jpg

Villány. Az ország délvidékén található e hely, amelyre illik a költői kérdés: van olyan ember, ki e helyet nem ismeri? Siklós után Mohács felé haladva a magas dombokon vagy alacsony hegyeken – ahogy tetszik –, azokon és azoknak alján szőlők hosszú sora kígyózik Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villánykövesd, Vokány településeken és környékükön. Pincék mutogatják magukat, és csalogatják az arra járókat, hogy kóstolják meg az ott készülő kiváló nedűket. Mert azok valóban kiválóak, nem véletlenül talán az ország legismertebb, elismertebb borvidéke ez. Amelynek már jól csengő neve van a nagyvilágban is. Persze Bordeauxhoz, Toscanához, a Nivegy völgyhöz és másokhoz képest ez a környék parányinak is nevezhető, de a termékei mégis naggyá teszik.

A Villányi borvidék (korábban Villány-Siklósi borvidék) úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. Lehet ez is, az is, de mindkettő is. A Villányi borvidék esetében két nagy településhez kötődő, eltérő arculatú termesztésről beszélünk. Villány tüzes vörösborairól és modern technológiájáról híres, míg Siklós kissé háttérbe szorult a fehérboraival. Villányban, a legdélibb fekvésű borvidékünkön 2100 hektáron termesztik a szőlőt. Szubmediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. Talaja a Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösz. Ebből „lösznek” azok a finomságok, amelyek híressé tették e vidéket.

Jók a fehér boraik is, de mintegy 70-80%-ban kékszőlő található a termőterületen. Ezek: a Kadarka, Portugieser - lánykori nevén Oportó, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, ami mára Villányi Franc-ná nemesedett, Merlot, Zweigelt, Pinot Noir.

1villany2_2.jpg

Egyszer volt, Villányban volt…

Picit barangoljunk el a hol volt, hol távoli múltba. Honfoglaló őseink, a rómaiak meghonosította művelési módszereket átvéve folytatták itt a szőlészet, borászat mesterségét. A vörösborfajták uralmát a rácoknak köszönhetjük, akik a törökök elől menekülve hozták magukkal a Kadarkát, és a vörösborkészítés fogásait. A 18. században idetelepült svábok meghonosították a Portugiesert, a sokáig csak Oportóként kedvelt fajtát, (korábban Kékoportót), mely máig egyik fő fajtája e vidéknek. Ők alakították ki a pincéket, pinceutakat. Aztán megérkezett a Kékfrankos, később pedig a filoxérajárvány után a francia fajták: a Cabernet franc és sauvignon, a Merlot és a Pinot noir. A nagyüzemi termelés nyűgjeitől szabadulva az 1980-as évek végén kezdték el a kistermelők a saját bortermelést. Piacorientált hozzáállásuk, a világfajták bevezetése alapozta meg Villány hírnevét. A Szőlő és a bor városa megtisztelő címet érdemelte ki a település a nemzetközi zsűritől, egy évvel később pedig megalakult a Villányi Borőrök Rendje is. Sok remek pincészet van e vidéken, régi, új egyaránt. Nézzünk néhányat a példa kedvéért, de joggal tehetjük a felsorolás végére azt, hogy: és még sokan mások…! Bock, Bognár, Csányi, Fritsch, Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, Kecskés, Malatinszky, Sauska, Szende, Tiffán, Vylyan, Vojtek Pincészet. Ja, és még persze sokan mások…

Az ok, hogy e vidék kiemelkedik a többiek közül nem más, mint az, hogy egy világfajtát – Cabernet Franc - immár a Villány Franc néven illethetnek, és ez nemzetközileg is elfogadottá lett. A Cabernet Franc kiváló fajta, ezt tudtuk, ám szerencsére a Villányi Franc kifejezés is elindult a világhír felé!

A cabernet franc a cabernet sauvignon „atyja" (én inkább a lágysága, kedves selymessége, játékossága miatt inkább az anyjának mondanám…), Bordeaux-ból származik, születése a 17. századra tehető. Megtalálható a világ minden szőlőtermő régiójában, és bár Cuvée-k részeként terjedt el, de Loire-ban és Villányban kiemelkedő minőséget ér el „magától is”.

Olvassanak egy idézetet ez ügyben: „A Cabernet Franc a természeti házát Villányban találta meg. … Azon globális fajták egyike, amelyek ritkán jelennek meg egyedül. Itt megtalálta természetes otthonát, a borvidék egyedi elhelyezkedése, az éghajlat és a kreatív borászok, a 100% cabernet franc-ból készült prémium és szuper prémium borok most már Villányi Franc néven lettek ismertek. Ebben az elegáns borban tisztelhetjük ennek a borvidéknek a legfelsőbb termékét.” (Michael Broadbent, Decanter2000)
A szőlő a szőlőültetvények mintegy 14% -át foglalja el itt, a hegyek, völgyek között. A szőlő, amely a limey löszben gyökerezik és rengeteg meleg napsütésben fürdik, bonyolult, karakteres borokat ad, de mégis élénk és friss. A Villányi Franc maga az elegancia, az egyensúly mestere, finoman hangolt és többrétegű, lehetővé téve a borkészítő személyiségének a megismerését. Legalább egy évig fahordóban érlelve, de utána igen hálás a hosszú palackban történő érlelésért.
Vajon az emberek itthon és szerte a nagyvilágban milyen Villányi Franc-t és miért szeretnek? Azt, amely elegáns, komplex, gazdag, élénk és kiemelkedő. Azt, amelyet gondosan szerkesztett fahordóban érlelnek, és kifejleszti a hordó és a palack érlelésének csiszolt jellemzőit. Azt, amelyben komplexen az intenzív gyümölcsösség és az illatos fűszerek harmonizálnak, hosszú, hosszan tartó aromával. Különösen a jellegzetesen éles, feszes savakkal, bársonyos tanninjaival és kedves egyensúlyával kedvelik. Költői a kérdés: lehet ezt nem szeretni…?

Emberek, új a jelszó! Ha Villány, akkor cabernet franc! Ha cabernet franc, akkor Villány! Mert: a cabernet franc kiváló fajta, de a Villányi Franc mostantól immár fogalom! És: Villány 100% cabernet franc, a cabernet franc pedig 100% Villány

 

1_franc.jpg

Szerintük a Villányi Franc…

Hamvas Béla szerint „a villányi elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba … frissen fürödve, borotválkozva, frakkban vagy szmokingban. Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet - nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, sokszínű - egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait."

Azt mondja Gál József, hogy a legnehezebb és legtökéletesebb alkotás a cabernet franc. A franc önmagában jelent eleganciát, letisztult ízeket és páratlan egyensúlyt. Illatában érezni a gyümölcsöket, ízében megmutatja nekünk Villány igazi arcát. A cabernet franc a MIÉNK!

Malatinszky Csaba, a különös, majdnem különc, de a minőségi borokra nagy hangsúly fektető borász szerint a Franc az elegancia, a non plus ultra! Az elegancia számára a szinonimája a harmóniának, amelynek lényege a tökéletes egyensúly, a nagyzenekari megszólalás, a legmagasabb szintézis, a belső szépség kisugárzása, és ez a már, már a borköltészet hangján megszólaló néhány mondat jelenti a cabernet franc-t.

Tiffán’s 1746 óta!

A Tiffán család ősi borászgenerációnak számít. A család 1746 (!) óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a villányi borvidéken. Tíz generációt átölelő múltjuk és jelenük kötelez arra, hogy a szőlőben, a borban és a vendéglátásban a hiteles minőséghez való teljes ragaszkodás legyen az irányadó elvük. A nagyapa, Tiffán Ede szakértelme, elhivatottsága, a borvidék iránti rajongása lett a biztosítéka annak, hogy a hitelesség és a tradíció tisztelete díszíti a boruk minden rezdülését! Nagy hangsúlyt fektetnek a franc-ra, mint fajta borra.

- A cabernet franc kb. egy héttel a cabernet sauvignon előtt érik. Ennek köszönhetően még a hűvös évjáratokban is megvan az esélye, hogy a fenolos érettséget elérje, ami szép, lágy savakat, érett dús tannint jelent. Ebben az érettségi állapotban sem ízben, sem illatban nem jelennek meg a cabernet sauvignon-nál gyakran előforduló vegetális illat- és ízjegyek. Visszafogott, nem harsogó, elegáns - így a nagypapa.

Ifjabb Tiffán Zsolt a borász generáció egyik legifjabb tagja. Hosszú ideje száll apáról fiúra a borkészítés szeretete a családban, Zsolt édesapja, idősebb Zsolt részese volt a megújulásnak, de az ifjú is szőlész, borászként végzett az egyetemen.

- A legbüszkébb nagyapámra, az ő tudására vagyok, azokra az alapokra, amelyet lefektetett hajdan, és amelyekkel könnyebb, de ugyanakkor nagyobb felelősség is dolgozni. A borokat és a technológiát tekintve egyformán gondolkozunk, mindenben egyetértünk. Számomra a cég marketingje jutott feladatként, abban vannak újításaim, melyeket nagypapa rendre támogat. Néha vannak kisebb egyet nem értéseink, de ezeket megbeszéljük, ami pedig a fő irányt illeti, abban egy húron pendülünk! A juni borászok tisztelik azokat az alapokat, amit szüleik, vagy nagyszüleik fektettek le, de ezeket a modern világ felé kicsit másként, talán eredményesebben tudjuk kommunikálni– mondta Tiffán jr.

 1_tiff.jpg

Nagypapa és unokája cuvée készítés és kóstolás közben

 

A jó Polgár és a villányi bor

Polgár Zoltán régi bútordarab Villányban, meghatározó klasszikus név a borvidéken.   

polgar-zoltan_2.jpg- Nagyon sok jó villányi borász, és nagyon sok jó bor van Villányban. Elsősorban a terroir hatásnak köszönhetően, a talaj, a klíma, az időjárás jó irányba befolyásolja ott a szőlőt. De ez csak lehetőség, mert az emberi tényező, a szakértelem, a hagyomány, a fegyelmezett technológia a jó bor titka. Villányban az összefogást, a közösségi munkát fontosnak tartjuk, így sokakkal megismertetjük a környékünket. Ehhez jó konyhák, szálláshelyek, barátságos vendéglátók kellenek. Van egy közös marketing irodánk is, amelyet a hegyközség tart fent. Nincs konkurencia, egymást ajánljuk, és így jönnek az emberek – árulta el Polgár Zoltán a villányi titkot. - A Villányi Franc? A Franc bujasága semmihez nem hasonlítható. Ennek a bornak külön arca van. Bár régóta dolgozom vele, jól ismerem, mégis mindig tartogat titkokat, meglepetéseket.

Villány. Az ország délvidékén található e hely, magas dombok, vagy nézzük másképp, alacsony hegyek oldalában, alján szőlők kígyózik a szőlő. Sok jó bor terem itt, sok jó ember munkájának köszönhetően.

Aki nem hiszi, járjon utána…!

Szólj hozzá!

IDESÜSS  -  Merüljünk el a buborékok világában!

2020. július 03. 14:05 - Silye Sándor

Nem is olyan régen még a Borbár teraszán a Chardonnay borok üdesége, ízvilága szerzett kellemes órákat, de máris itt az újabb jó este Ígérete.

Június 9-én, csütörtök, 19 órakor egy különleges világba merülhetünk el, mert az este témája az alábbi lesz a Fekvő katonától kissé balra:

                  

               Buborékok világa – Nyáresti felüdülés és pezsgés a Borbárban!


Ezen az estén remek pezsgőket és príma habzóborokat habzsolhatunk a kóstolón, a Borbár teraszán.
A jelszó: Nem mind pezsgő, ami habzik! A titok nyitja ugyanis a buborék!

1006223_487266788024061_1222963173_n_2.jpg

Laposa pince is képviselteti magát, a Hableánnyal

Az italsor az alábbi lesz:

Kárásztelek Friza gyöngyözőbor; Zardettó Col Fondo Rizoló; Furlan Frizante; Freixenet Prosecco D.O.C. Exra Dry; Laposa Hableány Extra Dry; Marchese Antinori Cuvée Royale Franciacorta; Alfred Gratien Champagne; Asti Vallebelobo Asti DOCG.

A nyolc nagyszerű ital mellé járnak természetesen az ízes falatkák is.
A részvételi díj: 4900 Ft/Fő.

Asztalfoglalás szükséges és a korlátozott létszám miatt, jelentkezési sorrendben tudjuk biztosítani azt. Utolérhetőségünk: 06/20/3677747 – Tibor, 06/22/311-441 -
Csilla.

Ne habozzon, rohamozzon, pezsgőzzön!

Viszontlátásra!

Szólj hozzá!

Napfény, terasz, Chardonnay

2020. június 30. 17:03 - Silye Sándor

 1_sardon_2.jpg

Kóstolóra várva a téren: ragyogón süt  a nap, és hullámzik a...

Chardonnay. Fehér szőlőből készült kiváló bor. Fajtaborként is remek, de házasításban is gazdagítja a kóstolók „mézes heteit”, sőt, a pezsgőknek is az egyik alapbora. Székesfehérváron, a Fekvő katona mellett található Borbárban ezzel a bortípussal találkozhatott az a sok ember, aki leült a teraszon, és végig kóstolta a borsort, és elfogyasztotta hozzá a kiváló sajttálat rukkolával és olíva bogyóval.

1_sardon3_2.jpg

A kutyának jól megy dolga, egyik falatról a másikra

A Chardonnay viszonylag „alacsony karbantartási igényű” szőlő, amely jól alkalmazkodik a különféle éghajlatokhoz, és meglehetősen magas hozamot eredményez világszerte. Ezek a magas hozamok segítik a sok, sok millió palack létrejöttét, gazdagítva a pincéket, az üzleteket - a borivók örömére. Franciaország burgundiai régiója a Chardonnay szülőföldje, de Franciaországban ezt nem Chardonnay néven, hanem például Bourgogne blanc és Chablis-ként lehet megtalálni. A Chardonnay a lenyűgöző ízek széles skáláját kínálja, a tölgyfa hordóban történő érlelés miatt érezhetően vajas, alma, körte, trópusi, citrusfélék és dinnye friss gyümölcsízének köszönhetően tartós élményt eredményez. A hideg éghajlaton - mint például Chablis – vagy a melegebb Kaliforniában a Chardonnay esetében közepes és könnyű test érzékelhető, zöld szilva, alma, körte ízekkel. A még melegebb helyeken, például - Ausztrália, valamint Új-Zéland - ezek az ízek citrusosabbak, őszibarackosabbak és sárgadinnyésebbek lehetnek. A fajta a legjobb formáját meszes, krétás talajon mutatja.

p00625-193945_2.jpg

Jó barátok jóban, rosszban, borban, igazságban

Az este bemutatott Chardonnay sor az alábbi volt: Figula Chardonnay 2018 Balatoni borvidék- Északi oldal; Etyek Kúria Chardonnay 2018 Etyek-budai borvidék; Légli Chardonnay 2018 Balatoni borvidék- déli oldal; Ruppert Chardonnay 2017 Villányi borvidék; St. Andrea Chardonnay 2018 Egri borvidék; Bottega Chardonnay IGT Trevenezie 2018 Olaszország; Chateau De Puligny-Montrachet Chardonnay 2016 Franciaország; Francis Ford Coppola Diamond Chardonnay 2018 Kalifornia.

Kiváló sor, nagyszerű borokkal. Jó volt a Figula-féle, de az Etyek-Kúriáé még jobb, és nem csak a lokálpatriotizmus sugallta érzés miatt. Légli Ottó és a St. Andrea Chardonnay-i kiválónak tetszettek, de amint a házigazda, Veress Tibi megszavaztatta a népekkel, Ruppert Villányi Chardonnay-ja tetszett a leginkább. Valóban illatában, ízében is kiemelkedett a többi közül. Nem akarok senkit a különböző gyümölcsök ízeivel fárasztani, legyen elég annyi, testességben, savaival, selymességével ez tetszett a legjobban. Annak ellenére, hogy finomseprőt nem látott, pedig - legalábbis a számomra – a battonage technológiával készült Chardonnay e fajta csúcsa.

p00625-192032_2.jpg

Veress Tibi szorgosan munkálkodó jó házigazda volt

Ami a külföldet illeti: az olasz és francia Chardonnay jó volt, de nem érte el a hűha! kategóriát. Francis Ford Coppola, a remek filmes szakember prémium pincéjében készült Diamond Chardonnay 2018 kóstolása jó „mozit” jelentett, de ez szerencsére nem film, hanem maga az élet volt!

Nagyszerű estét töltöttünk el ott, a téren. A nap melegített, de nem égetett, az alkonypír keveredett a napsütéssel, Veress Tibi szorgosan jött, ment, töltött, ismertetett, megbeszélt, igazán jó házigazda volt. Tibor szerint a Borbárban nem kiemelkedően keresett fajta volt a Chardonnay – a népszerűsítése miatt is rendezték e kóstolót – de a szemben lévő borboltjukban lényegesen jobban fogy, mint azt kóstolják.

Folyt. köv.! rövidesen, mégpedig prosecco borok és pezsgők kóstolóval. A viszontlátásra

Szólj hozzá!

Eger városa, Thummererék városa (is)

2020. június 21. 17:47 - Silye Sándor

Thummerer Tamással egy olyan rendezvényen találkoztam, ahol a legjobbak közé kerültek a borukkal, mégpedig a Magyar Borszakírók Köre Top 12 versenyén. Népszerű volt valamennyi termékük, naná, hiszen a borászatuk  jól ismert országszerte. Nem véletlenül, hiszen bár ugyan 100 hektáron gazdálkodnak, mégis a minőség szó illik leginkább munkáikra. Szóval a boraikra.

Régen volt már, hogy nem olvastátok, hanem hallgattátok a beszélgetést. Tegyétek most azt, ismerjétek meg Eger egyik csillagának számít kiváló borászatát. Mindezt megtehetitek a Youtube-on is, vagy csak itt. 

Ja, előbb kattintsatok rá a linkre, majd azt a kis háromszögletű vackot nyomjátok meg a starthoz!

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Chardonnay Nap-Borest a Borbárban

2020. június 20. 10:23 - Silye Sándor


chardonnay3_2.jpg  Megvolt az egyik, jöhet a másik. Mert: aki nem lép egyszerre, nem kap bort majd estére… De! Június 25.-én csütörtök 19 órakor itt az újabb lehetőség a Fekvő katona melletti Borbárban, hogy újra találkozzunk. Ha a lehetőség engedi, akkor a teraszon, ha nem, akkor
bent a Borbárban. Bár jobb lenne a bor a teraszon, de ember tervez, az időjárás meghatározza, hogy mikor, mit, hol és hogyan.
Jöjjön, aki tud, hiszen meglátja, megérzi, kóstolja azt, hogy: érdemes kicsit elmélyedni a fehérborok szexi világában. Hiszen akkor és ott a legnagyobb, és talán legnépszerűbb francia fehérszőlőé a főszerep, ugyanis ekkor bemutatkozik - a chardonnay!

A szőlő, amely a pinot noir (vörös) és a kevéssé ismert gouais blanc (fehér) fajták keresztezéséből jött létre. Otthonának Franciaország Burgundia borvidékét tekintjük, ahol gyakorlatilag minden jelentősebb fehérbor kizárólag ebből a szőlőfajtából készül. A borászok körében nagy kedvenc, hiszen könnyen alkalmazkodik eltérő
éghajlati viszonyokhoz, így készítenek belőle bort olyan hűvös klímán, mint Chablis, de olyan meleg helyen is, mint Kalifornia. Legjobb formáját egyébként a meszes, krétás talajokon adja.

1_veressbor_2_1.jpg

És nem csupán a borászok, de a borívók nagy kedvence is. Mert lágy, selymes, hízelgő az ízvilága, de a savgerinc mégis egyenes tartást ad neki. Ha pedig az évjárat és a jó évben szüretelt szőlő megengedi, és battonage technológiát alkalmaznak, akkor az így készült chardonnay maga a csoda!

A borsor amit kóstolunk:
Figula Chardonnay 2018, Balatoni borvidék - Északi oldal
Etyek Kúria Chardonnay 2018, Etyek-budai borvidék
Légli Chardonnay 2018, Balatoni borvidék - déli oldal
Ruppert Chardonnay 2017, Villányi borvidék
St. Andrea Chardonnay 2018, Egri borvidék
Bottega Chardonnay IGT Trevenezie 2018, Olaszország
Cháteau De Puligny-Montrachet Chardonnay 2016, Franciaország
Francis Ford Coppola Diamond Chardonnay 2018, Kalifornia

E kiváló borok mellé járnak a falatkák.
Részvételi díj 4990 Ft/fő
Asztalfoglalás a korlátozott létszám miatt szükséges és jelentkezési
sorrendben tudjuk biztosítani.
Foglalás: Tibor 06-20-3677747, Csilla: 06-22-311441 borszaküzlet
vagy e-mail.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása