Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

Egy emlékezetes este emlékei - avagy a II. Nagy Fehérvári bormustra

2017. február 13. 09:40 - Silye Sándor

Akik ilyen, vagy olyan minőségben részesei voltak, megállapíthatták: sikeres volt a II. Fehérvári Nagy Bormustra. Sok ember érezhette jól magát azon az estén, finom ételek és kiváló nedűk és egymás társaságában. Fáncsi Viktória főszervező szerint:

- Nagyon elégedett vagyok, mert a cél az volt, hogy minél több embert megszólítsunk akár borászként, akár a közönség tagjaként. Ez úgy tűnik, sikerült. Könnyű volt a borászokat hívni, akik ott voltak a tavalyi első mustrán szívesen jöttek újra, mások meg hallottak annak a sikeréről, és jelentkeztek borászatok maguktól, hogy szeretnének eljönnének. Voltak, aki ígérték érkezésüket, de mégsem érkezhettek meg. Az Ákos pince a Mátrában maradt, illetve Bihardiószegről az ottaniak kénytelenek voltak Debrecen környékén visszafordulni a viszontagságos időjárás miatt. Legnagyobb örömömre Fejér megyéből többen jöttek, mint egy éve, hiszen a környéken is vannak nagyon jó borászatok, bár nem ismertek még, de szerencsére többeket megszólíthattunk, és jelenlétük segítette a találkozó színvonalát.

Tény, sokan voltunk, bizony néha lökdösni kellett egymást a továbbjutás érdekében. Kérdés: Viktória is elégedett volt a résztvevők számával?

- Tökéletesen!  Már gondolkozok azon, miképpen tudnánk jövőre még több embert behozni a kóstolóra. Bár a Szent István terem mellett ott a Szent Imre terem is, de mások tapasztalata azt súgja, hogy azok megsértődnének, akik nem a nagy teremben kapnának, így ezen még töprengeni kell.

fancsi_1.JPG

Akkor jöhet a Fő utca nyáron, ott sokan elférnek...

- Igen, ez is egy jó ötlet... Keressük a lehetőségét annak, hogy bővítsünk, lesz kora nyári rendezvényünk is, de még nem állt össze, hogy mikor, mit, és hogyan csináljunk. De mire eljön az idő, minden e helyére kerül majd!

Kíváncsiskodtam: mitől volt az idei nagy Bormustra az elsőnél is nagyobb?

- A résztvevők számában is mérhető volt az előrelépés. Ami köszönhető a borászok által ígért minőségnek, és a mozgósítás is jobb volt talán. Az első rendezvényen tapasztalt hibákat kijavítottuk, illetve a mostani este után is volt olyan momentumok, amin elgondolkoztunk, hogy miképp lehet jobban és hatékonyabban megrendezni a harmadik nagy bormustrát. De hát mindig tanulunk!

Na jó, de most a sikerből mit tanulhatnak?

- A helyszínt át kell gondolni, illetve azt, hogy milyen alkalmakkal lehet több ember számára népszerűsíteni a bort, annak a kultúráját. Alighanem több rendezvényre lesz szükség tematikusan, vagy szélesíteni kell a palettát, és a  borokat a gasztronómiával kell házasítani. De ezek csak ötletek, a terv még nincs meg.

fancsi.JPG

Viktória már a rendezvényen és utána is komoly betegséggel küszködött. De mi volt az a maradandó élmény, ami örökké emlékezetes marad a számára arról az estéről...?

- A sok elégedett arc. De mi kellhet ennél több...?

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Bor&Mór: Nőnapi borvacsora Csetvei Krisztinával

2017. február 10. 08:01 - Silye Sándor

Mór város tradicionális, sváb hagyományokat felelevenítő gyöngyszeme, az Öreg Prés Étterem borvacsora sorozatának első állomásaként Nőnap alkalmából a Móri Borvidék egyetlen hölgy borásza, Csetvei Krisztina kápráztatja el a vendégeket, aki nemcsak nevével, hanem kiváló minőségű boraival méltán vált a Móri Borvidék emblematikus alakjává. A programon a borokkal tökéletesen harmonizál az egyedi kulináris élményt nyújtó hatfogásos ételsor, melyet kifejezetten egy-egy bor mellé álmodott meg Szabó Jenő az Öreg Prés kreatív chefje.
csetvei_krisztina.jpg
 
A vacsorán az alábbi étel- borpárosítások kerülnek bemutatásra:

Csetvei - Juhfark '15
- Érlelt Galloway marha sonka, rozmaringos grissinivel és „Bloody-Mary” concasé-val.
 
Csetvei - Olaszrizling '15 - (Olló)
- Újházi tyúkhúsleves eszencia, java derelyével és roppanós zöldségeivel.
 
Csetvei - Chardonnay '15
- Áfonyás szarvas pörkölt,színes nokedlivel.
 
Csetvei - Ezerjó pezsgő '15 (methode traditionelle)
„Sorbet” -Citrom fagylalt,petrezselyem pezsgővel.
 
Csetvei - Zöldveltelini '15
-Kukoricapelyhes jércemell filé-Sertésszűzpecsenye találkozása,medvehagymás burgonya
pürével,szezámos őszibarackkal és étcsokoládés selymes mártással.
 
Csetvei - Napholdcsillag '15
- Madártej panna-cotta ,Oreo keksszel, tonkababos narancsos répa géllel és kiwi „szotyóval” J
 
A borvacsora ára: 12 500 Ft/fő
csetvei_krisztina1.jpg 
Kérjük részvételi szándékát legkésőbb 2017. március 6-ig jelezze az alábbi elérhetőségeken:
Öreg Prés Étterem
8060 Mór, Táncsics M.u.5.
Tel: +36 22 562 472, +36 30 953-4440

Szólj hozzá!

Csirkerizottó friss lecsóval

2017. február 06. 09:42 - Silye Sándor


polgar-nemes-feher-2014-375x400.jpgA csirkemellet 1x1cm-es kockára vágd, vonalzót ne használj hozzá, a szabad szemed is elég! A tv paprikát a lecsóhoz karikázd fel, úgy mint a paradicsomot és a vöröshagymát, fokhagymát. A hagymákat tetszőleges zsiradékon (én libazsírt használtam) aranysárgára pirítsad, add hozzá a csirkemellet és a húst addig pirítsad, amíg kifehéredik, majd amikor  a halványnál is fehérebb, tedd mellé társaknak a tv paprikát, a paradicsomot, a sót, az őrölt fekete borsot. Stoppert indíts, mert két percig még pirítanod kell, ha ütött az órád (letelt a 2 perc), vedd le a tűzről, adj neki újabb percet, hogy hűljön, szórj rá tetszés szerinti mennyiségű csemege fűszerpaprikát, tedd bele a rizottó rizst és öntsd fel vízzel úgy, hogy

két ujjnyival fedje el az ételt, és lassú tűzön párold, amíg meg nem puhul.

Tálaláskor kivizezett formába tömörítsed a rizottót, majd üsd ki a tányérba, adj hozzá ízlésesen tálalva még egy kis friss lecsót. Díszítsed ízlés szerint. A Polgár pincészet 2015 Nemes Fehér borával kínáld. (Főzés közben azért kóstolhatsz a borból, már csak a próba miatt is!)

Jó étvágyat.logo.png

Szólj hozzá!

IDESÜSS! Újabb jó borbuli Budapesten!

2017. február 02. 08:28 - Silye Sándor

Burgundi Fajták a Fedélzeten

Budapest, Vogue Hajó Étterem, Chardonnay és Pinot Noir Kóstoló

Munka utáni kóstolás burgundi fajtákkal, 10-12 pincészettel, több mint 30 chardonnay és pinot noir tétellel, a Vogue Hajón.

 Helyszín: Vogue Hajó Étterem

Időpont: 2017. február 16., 18.00-22:00

Kiállító borászatok:

 Anonym Pince (Etyek), Béla Borászat (Kunság), Etyeki Kúria (Etyek), Garamvári (Balatonboglár), Haraszthy-Vallejo Pincészet (Etyek), Hilltop Neszmély (Neszmély), Istvándy Jenő Pincészet (Balaton-felvidék), Kattra Pincészet (Etyek), Liliac Pincészet (Erdély), Vértes Szőlőbirtok (Etyek). A lista folyamatosan bővül! De ez a névsor is több, mint ígéretes, és lám, 5 Fejér megyei etyeki borász is ott lesz!

 A belépő tartalmazza: izgalmas helyszín, jó társaság, remek hangulat,  30 bor kóstolása, találkozás a borászokkal, vacsorafalatok, Szigetközi víz, értékes tombolanyeremények.

Jegyárak:  elővételi jegy: 6900 Ft / fő, helyszíni jegy: 7900 Ft / fő, csoportos kedvezmények 4 fő felett: 15% kedvezmény. 

Szólj hozzá!

Az etyeki Nádas Szilárd és az igényesség

2017. január 31. 09:29 - Silye Sándor

Az Etyek-Budai borvidék híre nőttön, nő, egyre többen ismerik boraikat. Különösen a fővárosban, hiába, Etyek közelsége sok borral foglalkozni kívánó ember számára előnyös. A terület talaja, éghajlata is kedvező, elsősorban a fehér borok, illetve a könnyed, vörös borok számára (utóbbi esetében a Pinot noir a legjelentősebb fajta, mondhatni, mintha ennek a szőlőnek találták volna ki ezt a vidéket).

Itt tevékenykedik a még ifjú Nádas Szilárd (Nádas Borműhely) borász, aki nem túl nagy – 3 hektárnyi – területen dolgozik 2011 óta, feleségével, Veronikával. Fehér fajtákat termesztenek, úgymint Viktória Gyöngye, Sauvignon Blanc, Zöld Veltelini, Királyleányka, Chardonnay és Szürkebarát (amely nem édes fehér, mint volt hajdan, hanem – kapaszkodj meg!: vörös...). A 2014-es Viktória Gyöngyéből, és egy 2012-es Olaszrizling, Rajnai Rizling házasításból tradicionális pezsgőt is készítettek.

nadas_1.jpg

Egyik borcsaládjuk kizárólagosan acéltartályos tételeket tartalmaz, míg a másiknak a tagjai tölgyfahordóba kerültek. Ezeket a borokat battonage technikával készítik, ami nagyobb testet, kellemesebb zamatokat és illatokat és komplexitást ad a bornak. A hordós érlelés minimum 6 hónapig tart a fehérboroknál, és finom seprőn forgatják, keverik. A Zöld Veltelini e sorok írója számára a legízletesebb fajta egyikét jelentette, de dicséretes a barrique hordós Chardonnay, ez meg Szilárd számára a legkedvesebb Nádas bor.

A vörös borok alapanyagát felvásárolják, az évek alatt a termelőkkel jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk, így minden évben megfelelő minőségű szőlőt tudnak vásárolni. Csömöszölés után préselés nélkül kerülnek ezek a borok hordókba minimum 10 hónapra.

- Nálunk a bor nem akkor kerül forgalomba, amikor a piac igényli, hanem akkor, amikor úgy érzem, hogy készen van és megfelel az általam támasztott kívánalmaknak! – mondta.

Szilárd 2005-ben Bordeauxba, Franciaországban töltött fél évet, ezalatt elment Champagne-ba is, ott döntötte el, ha teheti, pezsgőt is készíteni fog.

- A 2014-es évjáratban a Viktória Gyöngye olyan szép bort adott, hogy tudtam: ez lesz a gerince az első pezsgőmnek, amely a Pearl of V. nevet kapta, és 2016 októberében került forgalomba. A pezsgőkészítést még csak tanuljuk, az út elején járunk.

Nekiszegeztem a kérdést: mi az az étel, amit mindennap meg tudna enni? Kicsit töprengett a válaszon, aztán rávágta:

- Tatár beefsteak!

Na, azt mindketten szeretjük, és ha már így van, mindazok kedvéért, akik szintén kedvelik ezt a nyershúst tartalmazó finomságot, kértem ajánljon olyan bort ehhez, amit ő is szívesen fogyaszt hozzá.

- Ehhez csak egy borunk való: a legtestesebb vörös borunk, a  2014-es Műhelytitok. Ez 50 százalék Cabernet Sauvignon 25 százalék Cabernet Franc és 25 százalék Pinot Noir házasítása, 14 hónapos hordós érleléssel. Illatában a rumos meggy  és a fűszerek dominálnak, míg ízében a bogyós gyümölcsök fedezhetőek fel. 

nadas_2.jpg

Szólj hozzá!

Nagy borok, nagy mustra, csodás este

2017. január 21. 14:53 - Silye Sándor

Megvolt a II. Fehérvári Nagy Bormustra Fejér székhelyén. A borvilág Forma I-ét láthatták, csúcskategóriát élhettek meg a Szent István Művelődési Házban a „nézők”, a résztvevők. A fehérvári boros rendezvények kiemelkedő estéje volt ez. Tény, a mindennapok is sok jó, érdekes rendezvénnyel kényeztetik a borbarátokat – Páholy Borklub, Borháló rendezvényei, borvacsorák, stb., stb. -, de az idei évi rendes bormustra volt a csúcs. A magyar borvilág zászlóshajóinak nevezhető borászatok mellett – Polgár Zoltán, Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányból, Fekete Pince Szekszárd, Balla Géza Erdély, Borbély Tamás Badacsonytomaj, Frittmann Pincészet az Alföldről – mellett Pannonhalma – Babarczi, Cseri Pincészet –, az egri Balga Pincészet, a Tokajt, Somlót képviselő Zsirai Pincészet, a zalai Cézár Pince jelentette az élvonalat.  Naná, hogy ott voltak, bizony ott voltak a megye kiválóságai is, ezúttal a Csetvei Pince, a Geszler családi pincészet, a Molnár Borház (Mór), a Csóbor Pince Agárdról volt jelen, de megmutatta magát a jövőt jelentő, a még nagyon fiatal Friday Winery családi pincészet szintén Mórról.

bor02.jpg

A népek, a sétáló borkóstoló résztvevő víg mosollyal az arcukon mászkáltak az asztalok között, és látható elégedettséggel illatozták, kóstolták, rágcsálták, harapdálták a borokat, jöttek, mentek, leültek, ettek, ittak, beszélgettek. Jól érezték magukat, mert volt mit fogyasztani, miről beszélgetni. A villányiak megmutatták, Villány híre méltán nagy, a szekszárdiak meg azt, hogy nem tévednek azok, akik az ő borvidéküket Villánnyal azonos rangúnak tartják. De igaz volt ez Tokajra, Egerre, Pannonhalmára, míg Erdély, Balla Géza külön fejezet, aranybetűs lap a magyar borkönyvben. Büszkék lehettünk Fejérre, mert valamennyien megmutatták, hogy nem véletlenül igyekeznek a legjobbak közé kerülni.

Remek rendezés, szervezés, szép este volt, kár, hogy megint egy évet kell várni a harmadikra!

De azért kivárjuk!

polgar_zoltan.jpg

- A II. Nagy Fehérvári Bormustra felülmúlta a várakozásaimat. Nagyon jól sikerült, és büszke vagyok, hogy ennyi kiváló borász elfogadta a meghívásomat, és megtisztelt a jelenlétével. Nagyon jól esik az is, hogy – magánemberként - Fehérváron részese vagyok azoknak, akik ekkora „tömegeket" tudtak megszólítani a városban a gasztronómia, a borkultúra terén. A rendezvények folytatódnak, és igyekszem egyre színesebb programlehetőségekkel előrukkolni – értékelte az estét a rendező Fáncsi Viktória, a Barrique borklub vezetője.

 

Szólj hozzá!

Idesüss: behálóznak a Borhálóban!

2017. január 15. 18:48 - Silye Sándor

Virtuális Bortúrára invitálunk a Borháló Fehérvár üzletünkbe  2017. január 20-án 19 órára!

Magyarország nyolc híres borvidékének jeles borait kóstoljuk meg  szakavatott túravezetővel. Dr. Vári Kovács József sommelier, geo túra-vezető mutatja be a  kiválasztott borokat, mesél a borvidékekről, azok talaj adottságáról, a borokról, a borászokról és túra élményeiről. Kilenc bort  kóstolunk és ezúttal nem csak a borokhoz illő szokásos isteni falatkákat  kínáljuk, hanem a farsangi hangulatot is megidézzük az ételekkel (Házi füstölt  termékekből készült szendvicsek, tepertőkrém, farsangi fánk)!

borhalo.jpg

A „túra” útvonala:
Etyek-Budai borvidék: Zöldveltelini – Balaton felvidék: Olaszrizling –  Nagy-Somló: Juhfark + Furmint (a túravezető saját bora!) – Zala: Rozé – Kunság:  Rozé – Szekszárd: Siller – Eger: Vörös Cuvée – Tokaj: Furmint (félédes).  

 Időpont: 2017. január 20. péntek 19:00 óra      

Helyszín: Borháló Székesfehérvár Várkörút 1.

 Részvételi díj: 2500 Ft/fő. Az ár tartalmazza a 9 fajta bor mellett a fröccsvizet, és persze a  szokásos isteni borokhoz illő falatkákat.

A kóstolón való részvétel regisztrációhoz kötött.

Szólj hozzá!

Gasztrománia: lazac és gyöngyöző rozé

2017. január 13. 14:35 - Silye Sándor

Egy különleges receptet kínálunk a Csóbor pince Gyöngyöző rozéjához:

Rózsaszín lazacderék francia vajas karottával, brokkolival Csóbor gyöngyöző rozébormártással

Nyitányként pácold a lazacot a gyöngyöző borban. Mielőtt ráöntöd a bort, előtte dörzsöld be sóval, cukorral, őrölt borssal és apróra vágott kaporral. Így talán eléggé dörzsölt lesz a hal...  A brokkolit és a bébirépát francia vajas fűszeres lében párold meg, majd szárítsad le. Ha túl száraznak látod, gyorsan hörpints néhány kortyot a gondosan odakészített Csóbor rozé gyöngyöző borból, ettől biztosan nedves lesz – a szemed.

A lazacot vajban süssed rózsaszínűre, papírral szárítsad le.

A gyöngyöző borból (már, ha maradt) készíts áttetsző rozémártást, tálald citrommal. (A lazacot és ne a bort!). Ha közben mégis elfogyott a bor, pótold! (Már, ha kapsz...) A mártás elkészítéséhez itt a segítség: kell hozzá rozé bor, vaj, finomliszt, joghurt, petrezselyemzöld, oregano, kakukkfű, fokhagyma, só, bors, porcukor, tyúkhúsleves – lehet kockából is -, víz. Más nem. A vajat olvaszd, tedd bele a tört fokhagymát, az apróra vágott zöldfűszereket, a reszelt citromhéjat, majd forgasd meg. Tedd bele a lisztet, keverd el, hagyd kicsit felhabosodni, öntsd fel annyi húslevessel, amennyinek szükségét látod, tedd bele a joghurtot és csomómentesre keverd el. Engedd fel még kevés húslevessel és borral, folyamatos keverés mellett. Fedd le és hagyd rotyogni, amíg a sűrűsége megfelelő lesz. Közben többször keverd, ízlés szerint sózd, borsozd, cukrozd. A cél a lágy, savanykás, enyhén borízű, fűszeres mártás. A leírtnál egyszerűbb a készítés, türelem, amíg van a gyöngyöző borból, addig semmi baj...

csobor_lazac.JPG

A fénykép a bizonyság rá, hogy ez valóban jó, látványos, vendégcsalogató étel, és tényleg elkészült.

Nna! A példa adott!

Szólj hozzá!

Már nem sokat kell várni, és kezdődik a II, Fehérvári Bormustra!

2017. január 11. 14:23 - Silye Sándor

Jó hír, "nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek": a hajrában tovább gyarapodott a résztvevők listája, mégpedig nagy névvel, ráadásul Fejérből. Ott lesz szombaton a móri Csetvei Pince is! Ráadásul Mórról immár 4 borászat lesz jelen: a Geszler, a Csetvei Pincészet, a Friday Winery és a Molnár Borház, így sok megyei borkészítő mutatja meg magát!

csetvei_krsizta.jpg

De itt lesz sok borvidék: Szekszárdról a Fekete Borpince, a Kunságról a Frittmann Borászat, Zalából a Cézár Pincészet. Eljön Érmellék is a Heit Pincészet révén (tőlük lesz isteni házi torma is, muszáj lesz megkóstolni!).

Ne feledkezzünk meg a tavaly már megismert és megkedvelt borászatokról sem: BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET - Badacsony, ÁKOS PINCE - Mátra, BABICZKI WINE - Mátra, BALLA GÉZA - Ménes, BABARCZI PINCE - Pannonhalma, BARCZA BÁLINT - Somló, ZSIRAI PINCÉSZET - Tokaj, BALGA BORÁSZAT - Eger. Ha valaki még nem hallotta volna, akkor most megtudhatja, láthatjuk, kóstolhatjuk Villányból idén a POLGÁR PINCÉSZET borait, a Balaton-felvidékről a PÁNTLIKA PINCÉSZET nedűit, de láthatjuk a Pannonhalmi borvidékről a CSERI PINCÉSZET-et, és végül, de igazán nem utolsósorban az Etyek-Budai borvidékről (ami szintén a miénk) a CSÓBOR BORÁSZAT-ot!

csetvei_pince.jpg

Még mindig van finom hírünk, bemutatkozik az egészséges csokikat gyártó Upperbars is. És hogy illenek ők ide? Úgy, hogy gyógynövényekből, és SZŐLŐMAGLISZTBŐL készítik a csokijaikat.

 

Íme az utolsó figyelmeztetés: start szombaton, 17 órakor a Szent István Művelődési Házban Székesfehérváron!!! Aki jegyet szeretne, már csak nagyon korlátozottan tud vásárolni, mert 20-25 db jegy maradt!

Szólj hozzá!

A legjobb magyar fehér, és vörösbor - a borszakírók szerint

2017. január 10. 09:00 - Silye Sándor


 Első alkalommal tartotta meg Szuper 12 nevű meghívásos borversenyét a Magyar Borszakírók Köre. A Mandiner.bor szerkesztőjét is soraiban tudó egyesület tagjai az általuk legjobbnak vélt vörösborok közül választották ki a legjobbak legjobbjait, amelyek idén a mádi Szent Tamás Pincészet 2013-as Szent Tamás-furmintja, valamint Thummererék 2012-es Egri Bikavér Grand Superior bora lettek.

A meghívásos verseny első körébe azok a fehér-és vörösborok kerülhettek be, amelyek a tagok szavazatai alapján 2016-ban „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”. (A borszakírók kizárólag olyan borokra adhatták voksukat, amelyek a verseny évét megelőző öt évjárat szőlőterméséből készültek, és maradékcukor-tartalmuk nem haladja meg a 12 g/l-t. Édesborok tehát nem játszottak, hiába van egy Tokajunk.)

Az eredetileg 18 magyarországi borvidékről és 3 határon túli területről származó 56 fehér- és 48 vörösbort tartalmazó lista három szavazati körben folyamatosan szűkült, és a minősítő kóstolóra a legtöbb voksot szerzett és így a legjobbak közé került 12-12 fehér és vörös kapott meghívást. A fehérek között Tokajt 6, Egert 3, Balatonfüred-Csopakot, Pannonhalmát és a határon túliakat 1-1, a vörösök esetében Egert, Szekszárdot és Villányt 3-3, a határon túliakat 2, míg Etyeket 1 bor képviselte.

Utóbbi Fejér megyei termék, büszkélkedjünk hát az Etyeki Kúria, Matolcsy Sára és társai 2014-es Pinot Noir termékére!

matolcsy_sara.jpg

És a győztesek mellett íme a legjobb tizenkettőbe bekerült borok:

Magyar Fehérbor Super 12

Balassa István - Villő / Mézes-Mály Furmint 2015 
Bott Frigyes - Super Granum 2013 
Demeter Zoltán - Szerelmi Hárslevelű 2015 
Figula Pincészet - Olaszrizling Öreghegy 2013 
Gizella Pince - Barát Hárslevelű 2015 
Holdvölgy Pincészet - Expression 2012 
Kovács Nimród Borászat - Chardonnay Battonage 2013 
Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Prior 2015 
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet - Szent Tamás dűlő Furmint 2013 
St. Andrea Szőlőbirtok - Mária 2013 
St. Andrea Szőlőbirtok - Napbor 2015 
Szepsy István - Úrágya Furmint 2015

 Magyar Vörösbor Super 12

Balla Géza - Sziklabor Feketeleányka 2012 
Bott Frigyes - Kadarka 2013 
Etyeki Kúria - Pinot Noir 2014 
Heimann Családi Birtok - Alte Reben 2014 
Heumann Pincészet - Cabernet Franc 2011 
Jekl Pincészet - Cabernet Franc Feketehegy 2011 
Kovács Nimród Borászat - Grand Bleu 2011 
Mészáros Borház és Pince - Ohmerops 2012 
St. Andrea Szőlőbirtok - Nagy Eged 2011 
Takler Borbirtok - Primarius 2012 
Thummerer Pince - Egri Bikavér Grand Superior 2012 
Vin Art Pincészet - Villányi Csanád Cuvée 2012

etyeki_kuria_004_1.jpg

Forrás: mandiner.hu 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása
Mobil