Dekantáló

Fejér Megyei Gasztro- és Bor Blog

IDESÜSS! Nagy bormustra megint, Székesfehérváron

2020. január 08. 09:14 - Silye Sándor

 fancsi_vik_1.jpg

Fáncsy Viki télen, nyáron, csizmában és akár mezítláb is népszerűsíti a borokat

Emlékszik, emlékszel? Tavaly, meg azelőtt, meg még az előtt stb., stb., amikor tapostuk a Szent István terem parkettjét, cikáztunk ide, oda, és a teremburáját (nem tévesztendő össze a terem világító búrájával), és csak lestünk, ni, ott Babarcziék, Cseriék, hopp, Polgár Zoli is itt van Villányból, de jöttek a Mátrából, a Balaton mellől, Tokajból kiváló borászok, stb., stb., és persze Balla Géza, a nagyszerű. Szerencsére Fáncsy Viki komoly szerepet szánt a Fejér megyei borászoknak is. Akárcsak most. A magyar borászok színe, javából jó néhány ismét megmutatja magát, miként Fejér bemutat(koz)ó listája is szépen bővül. Nézze, nézd meg a listát, oszt jó napot, gyerünk szombaton, mert jó nap vár ránk újra.

Mert: 2020-ban a boros események ismét Székesfehérváron kezdődnek! A szokott időben, ami ugye január második hétvégéje, és a szokott helyen, a Szent István teremben. Ismét összegyűlik 25 borász, hogy bemutassa borait a nagyközönségnek!
Természetesen lesznek különlegességek, meglepetésekkel is készülnek Vikiék, úgyhogy ideje előhívni a dátumot az emlékezetből: január 11, délután, este!

balla_geza_1.jpgBalla Géza Pincészete Erdélyt képviseli, köztudottan kiemelkedő minőségű borokkal

A résztvevő pincészetek: Dominium Pincészet, Borbély Családi Pincészet, Csobánci Manufaktúra, Vörös Szőlőbirtok és Borpince, Kalinics Birtok, Schieber Pincészet, Cseri Pincészhet, Babarczi Szőlőbirtok és Pince, Sanzon Tokaj, Holdvölgy Experience, Balla Géza Pincészet, Áts Pincészet. És íme a Fejér megyeiek listája: Vabrik Pincészet, Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok, Köllő Zsolt Pincészet, Apró Kertek, Bella Pince, Csóbor Pincészet, Csordás és Nagy Pince, Szabadkai Pincészet, BRIGÁD, Geszler Családi Pincészet, Friday Winery, Paulus Molnár Borház, Csetvei Pince, Sáfrán Pince.  

csobor3_2.jpgCsóbor Balázs nem biztos, de Kisari Linda biztos ott lesz szombat este. No és a boraik...!

Meglehet, eme lista nem teljes, a többiekkel találkozó akkor és ott!

Na hol, és mikor? Január 11, Szent István Művelődési Központ emeleti nagyterme.

 VISZONTLÁTÁSRA!!!

Szólj hozzá!

Magyar Bor Nagydíj 2019, avagy íme, ők a mi legjobbjaink!

2020. január 03. 18:54 - Silye Sándor

1454587_1384911595091189_170009535_n.jpg

A Magyar Borszakírók Köre negyedik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjaink az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataink alapján ezekből összeállítottuk a legjobbaknak ítélt „Szuper 12” listáját. Az erre felkerült nedűkből vakteszten kiválasztottunk egy fehér és egy vörösbort, a Magyar Bor Nagydíj 2019 nyerteseit, amelyek ezúttal a hegymagasi Szászi Birtok Szigligeti Kabócás Olaszrizling 2015-ös és a villányi Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015-ös borai lettek.

szaszi_kaboca.jpg

Ennek a különleges versenynek a keretében először szavazatainkkal rangsoroltuk az elmúlt öt év ama borait, amelyek szerintünk „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat két bizottság kétszer is kóstolta, illetve pontozta. (A bírálat helyszíne idén a budapesti Fill the Winebox borbár volt.) A 2019-es „Super 12” listákon ezúttal összesen 14 borvidék képviseltette magát, a legtöbb borral Villány (5), Szekszárd (4); Balatonfüred-Csopak, Eger, Etyek, Tokaj (2-2) volt jelen.

A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):

Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2017 (Tokaj)

Dobogó Pincészet Tokaji Furmint 2017 (Tokaj)

Dobosi Pincészet Kéknyelű 2017 (Balatonfüred-Csopak)

Figula Pince Köves 2016 (Balatonfüred-Csopak)

Gallay Kézműves Pince Blanc 2016 (Bükk)

Gál Lajos Kamra-völgyi Egri Csillag Grand Superior 2018 (Eger)

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Olaszrizling 2016 (Somló)

Hernyák Birtok Altberg 2015 (Etyek)

Konyári Pincészet Loliense 2018 (Balatonboglár)

Kovács Nimród Borászat Battonage 2015 (Eger)

Kősziklás Borászat Szürkebarát 2018 (Neszmély)

Szászi Birtok Kabócás Olaszrizling 2015 (Badacsony)

 

*

tiff_2.jpg

Bakonyi Péter Cabernet Franc 2017 (Villány)

Balla Géza Feketeleányka Selection 2016 (Ménes)

Bott Frigyes Kadarka 2017 (Garam)

Etyeki Kúria Kékfrankos 2015 (Etyek)

Eszterbauer Borászat Tüke Bikavér 2016 (Szekszárd)

Heimann Családi Birtok Barbár 2016 (Szekszárd)

Heumann Pincészet Lagona 2015 (Villány)

Ipacs Szabó István Nászút helyett 2016 (Villány)

Mészáros Pál Borház és Pince Ohmerops 2016 (Szekszárd)

Riczu Pince Villányi Kékfrankos 2017 (Villány)

Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015 (Villány)

Vesztergombi Pincészet Turul 2016 (Szekszárd)

 

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására 2020. január 25-én a debreceni Déri Múzeumban megtartandó rendezvényen kerül sor. 

A legjobb, tehát szuper 2x12-nek külön gratulálok!

Szólj hozzá!

Palkóék, akik finom borokkal kényeztettek a Borklubban

2020. január 03. 14:44 - Silye Sándor

p_gabi1.jpg

A Székesfehérvári Borklub decemberi foglalkozására hagyományosan nem Fejér megyéből, hanem az ország más területéről hívnak borász vendéget az évzáróra. Ebben az esztendőben Tokaj lankáiról érkezett a nektár a pincébe, mégpedig a Palkó borászat jóvoltából. Palkó Gabriella volt a házigazda eme esten, kedvesen, szakértelemmel beszélt munkásságukról. Amelynek a helyszíne Abaújszántó, a Tokaji Borvidék még felfedezetlen területe. Ő és Palkó Norbert a tulajdonosai a borászatnak. Abaújszántóról tudni illik, hogy

„… gyönyörű fekvésű dűlőinek ásványos ízű, gazdag savszerkezetű, szikár, de rendkívül időtálló - talán egész Hegyalján a legjobban érlelhető - boraival a település új helyet foglalhatna el magának a bortérképen.” (Alkonyi László: Tokaj, Iránytű borkedvelőknek, 2009)

p_gabi3_2.jpg

Nézzük, milyen borokkal ajándékozták meg a klubest résztvevőit? Nyitányként a Hárss habzóbor került a poharakba. Habzóbor hárslevelűből, Tokajból? Igen, miért is ne! A végeredmény ásványos, gyümölcsös, üdítően friss nedűnek találtatott. Zöldalmás, fanyaran citrusos, pici sóssággal, ugyanakkor a hozzáadott szén-dioxid a bor minden erényét kiemelte. Klassz bevezető bor volt a klassz estéhez.

A második tétel a Kassaváros nevű furmint volt. Hiába, az abaújszántói bornak múltja van Kassán. A Kassaváros nevet viselő dűlőben 9 hektáron művelnek szőlőt. A kóstolt furmintjuk friss karakterű, citrusos, reduktív tartályban készült.

A kérdésre, miszerint használnak e hordót, Gabriella elmondta, használnak, ám boraik nagyobb része reduktív tartályban történő érlelést követően kerül a palackba. Ami pedig a battonage technikát illeti, amikor is a finomseprő segíti az ízek finomítását, megtudtam, azt is alkalmazzák, de a tartályban keverik fel a finomseprőt, és nem hordóban forgatják azt meg.

p_gabi2.jpg

A Hárslevelű Selection ízlelése után elégedetten csücsörített mindenki, a 4 hektáron termelt hárslevelű szőlőválogatás kiváló szárazbort eredményezett. Gabriellától megtudtuk, ilyet csak jó évjáratokban készítenek, ezért ez a 2017-es ő „gyermekük”. Kiemelkedő minőség remek, selymes ízvilág, az est (egyik) fénypontja volt.

Ezek után következtek az édes borok. A Jégcseppek nevű borból cseppentett a poharakba Hegedűs Gyuri, és Pánczél Joci, hááát, csepegtethettek volna bőkezűbben, most bezzeg nem remegett a kezük, nem borult a palackból a kívánt mennyiség…! Jó évjárat volt Palkóéknak 2018, hosszan vártak az aszúsodásra, hiába, de jött egy kemény fagy, és lőn a környéken különlegesnek számító jégbor. Édes élmény volt!

Tokaji aszú zárta a sort, ami szinte már közhelyszerűen kötelező. Szerencsére az ötputtonyos termék minden volt, csak közhelyszerű nem. Tartalmas, botritiszes finom édesbor ez, mégpedig jó évjárat remek terméke. A vége felé már a zajos tetszésnyilvánítás miatt bizony Gabriella hangja nehezen volt hallható, de az igen, hogy a borok „bőbeszédűen” beszéltek magukért.

Kiváló pincészet, kiváló boraival zártuk hát az esztendőt, folyt. köv. jövőre rövidesen!

p_gabi.jpg

Szólj hozzá!

A klímaváltozás egyik nyertese lehet a kékfrankos?

2019. december 17. 14:49 - Silye Sándor

v_voros_balaton_2019_3.jpg

 Jásdi István elkötelezett híve az Olaszrizlingnek, annak vörös változatának, a Kékfrankosnak

A Kóstolom az a hely, ahol kiváló rendezvények, remek kóstolók, kiváló borászok váltogatják egymást. Ez olyan hely, ahol a borról írók számára is jut hely, és írhatunk mind arról, amit akkor és ott tapasztaltunk, megízleltünk. Ebben az esztendőben a Balaton, annak borai, az újdonságnak számító Balaton bor nevet viselő kezdeményezés volt a legfőbb téma. Alighanem az esztendőt zárták, foglalták össze az alant olvasható megmozdulással. A címben olvasható tartalom azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert a magyar, vagy annak tartott fajtákról, az olaszrizlingről és a kékfrankosról esett a legtöbb szó. De beszéltek a kiváló nedűk mellett a szőlészetet, borásza lehetőségeit meghatározó klímaváltozásról is. Most összeültek a Jásdi borteraszon a balatoni borászok – az idei évben egy vendégborászattal kiegészülve - megvitatni az idei év fő témáját: Hogy alakul a kékfrankos helyzete hazánkban és milyen kitörési lehetőségünk van az exportpiacon? Az aktuális témák mellett, napjaink egyik legnagyobb kihívása is szóba került a borászok között, az pedig nem más, mint az egyre jobban érzékelhető klímaváltozás.

A rendezvényen a következő borászatok tulajdonosai és képviselői voltak jelen: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet - Figula Pincészet - Guden Kisbirtok - Homola Pincészet - Jásdi Pince -Kislaki Bormanufaktúra - Pálffy Pince - Petrányi Pince és Borterasz - Szent Donát Birtok - Villa Tolnay Borház - Heimann Családi Birtok - Ikon Pincészet - Von Beöthy Pince

v_voros_balaton_2019_2.jpg

Balatoni - és nemcsak balatoni - borászok együtt a magyar fajták jövendőjéért

A zárt ajtók mögött tartott szakmai kóstolón, minden borász kedvenc kékfrankos tételét kóstoltatta a kollégákkal és vitatták meg az aktuális témákat a fajta szemszögéből. A zöldmunkától a terméskorlátozáson át, a szüreti időpont megválasztásán, az erjesztésen keresztül, egészen az érlelésig, palackozásig ütköztek a nézőpontok. A házigazda, Jásdi István kiemelte:

- Azon túl, hogy az ember szívesen találkozik jó borok mellett jó barátokkal, más hozadéka is van annak, hogy ötödször jövünk össze, kóstoljuk meg és mutatjuk be vendégeinknek is vörös borainkat egy fehér borosként elkönyvelt borvidéken.  Sokkal tudatosabbá és talán öntudatosabbá is tett bennünket ez az öt esztendő és a találkozók. Tisztában vagyunk termőhelyünk erényeivel és látjuk az utat, amelyik még előttünk van. Nincsenek illúzióink a piaccal kapcsolatban, de csöppet sem vagyunk borúlátóak a balatoni vörösök jövőjével kapcsolatban. Igen, a Kékfrankos a vörösök Olaszrizlingje, azt pedig már kezdjük kiismerni, ami nem azt jelenti, hogy ne kóstolnánk nagyszerű franc-okat vagy akár Sangiovese-t is.

A társaság együttesen közel 200 főt foglalkoztat egész évben, ami a szőlőben történő idénymunkák és az erősebb vendégforgalmú időszakokban többszörösére is felduzzadhat. A borászat mellett, ahol a szőlőmunkások és pincemunkások teszik ki a munkaállomány 60%-át, többen üzemeltetnek egész évben vendéglátóhelyet, borteraszt, éttermet és szállást is. A változó körülmények, torzuló piaci helyzet, a nagy horderejű befektetések és pályázatok is hatással lehetnek a vállalkozásukra, árazásra és termékek értékesítésére.

- Nehezíti a helyzetünket, hogy torzítják a piacot a nem egyformán hozzáférhető pályázatok és az eredményükként alacsonyabb költségekkel megjelenő, velünk versenyző termékek. Lássuk azért ebben is az előnyt. Arra szorít bennünket az egyenlőtlen verseny, hogy jobban, hatékonyabban, jobb borokat termeljünk, mert csak így bízhatunk abban, hogy egyszer érdemes lesz Csopakon, Badacsonyban szőlőt telepíteni, a tájat és régi épületeit megőrizni, hogy a történelmi dűlőkben nemcsak a nyaraló építés és a panorámás úszómedence ígéretét látják majd a befektetők – vélte Jásdi István.

A klímaváltozás során az elmúlt tíz évben közel egy hónapot tolódott több fajtánál a szüreti időpont alakulása. Új szemléletmód szükséges a szőlőben és a borok esetében is, hogy a változásban lévő klimatikus viszonyok mellett, meg tudjanak felelni a piac által támasztott magas elvárásoknak.

- A klímaváltozás 100%-ban érzékelhető kihívás, amiből a kékfrankos inkább profitálni látszik: korábban érik, így már szeptember közepétől szüreteljük. Hűvösebb években is lehet rá építeni, mert elég szépen beérik és jobban bírja az esőt.” – így ifj. Heimann Zoltán

v_voros_balaton_2019_1.jpgA nehézségek ellenére egy pozitív fejlődést érez a borok és a piaci növekedés szempontjából is a szakmai grémium. Egyre többen kíváncsiak idehaza és országhatáron túl is az egyedi termőhelyi karaktert felmutató borokra. Olyan tételek készítése lesz izgalmas a jövőben, ami a fajta lehetőségein keresztül a termőhely és a borász üzenetét is hitelesen tudja közvetíteni. Ez ugyan már régóta kiemelt téma szakmai körben, de most már egyértelműen körvonalazódott, hogy az olaszrizling mellett a kékfrankos lett a másik zászlóshajó a régióban, ahogy azt Figula Mihály is kiemelte a rendezvényen:

- Az olaszrizling vörös párja egyértelműen a kékfrankos – summázott az ifjú borász.

- Az eddigi megkeresésék alapján abszolút exportképes a fajta, csak megfelelő mennyiségi és minőségi feltétele-ket kell biztosítani. Sajnos nekünk egyelőre még nincsen megfelelő mennyiségünk egy tétel exportálására a kékfrankosból. Az érdeklődések alapján eddig úgy látjuk, az amerikai, illetve a skandináv országok piacán érdeklődnek legjobban a fajta iránt – tette hozzá ifj. Pálffy Gyula.

Heimann Zoltán szerint is nagyon alkalmas a fajta az exportpiacra:

- Hiszünk a kékfrankosban, bár nekünk az első sikert eddig a kadarka hozta meg. Mi Heimannok, csakúgy, mint itthon, külföldön is az igényes éttermekre, borkereskedésekre célzunk: ott pedig egyéniség kell és ezt hozza a kékfrankos!

Végül egy szűk vendégkör is megkóstolhatta a borokat egy jó hangulatú sétáló kóstolón a Jásdi Borteraszon, ahol a borászokkal személyesen is találkozhatott a borissza vendégsereg.

Szólj hozzá!

Par Exellence, a legjobbak elismerése egy helyen

2019. december 10. 15:22 - Silye Sándor

par_ex2.jpg

A Magyar Sommelier Szövetség idén hatodik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján.

Ebben az időközben komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és  magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás szinvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok  hozták meg egyhangúlag és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához.

A Magyar Sommelier Szövetség kilenc éve alakult és azóta folytat aktív tevékenységet annak érdekében, hogy  bővüljenek a tagok szakmai fejlődésének lehetőségei, például versenyzési tapasztalatok révén is, valamint erősödjön az együttműködés a társszervezetekkel. A díjazottak nevét ezúttal a budapesti Kárpáti Étteremben  megtartott sajtótájékoztatón jelentette be Slezsák Zoltán elnök. 

Termelő kategóriában a szekszárdi Schieber Pincészet kapta az elismerést. Ez a négy évtizede alapított családi birtok  mintegy 30 hektáron gazdálkodik, szőlőültetvényeik nagyobb része a  kiváló adottságú Baranya-völgy dűlőiben terem. A fajtaösszetételt a kékszőlő határozza meg, amelynek művelése során nagy hangsúlyt fektetnek a környezet kímélésére. Ezek feldolgozása a lehető legkíméletesebben történik, többségük fahordós érlelés után kerül forgalomba. Az utóbbi időben nemzetközi borversenyeken is számottevő sikereket érnek el.

Kereskedő kategóriában Kató András, a Mitiszol / Terroir Klub alapító társtulajdonosa és ügyvezetője érdemesült a díjra. Közel másfél évtizede foglalkozik olyan borok forgalmazásával és népszerűsítésével, amelyeket vegyszermentesen termesztett szőlőből állítanak elő, mesterséges adalékanyagok felhasználása  nélkül. Missziónak tekinti, hogy a hazai termelők által készítettek külföldi fogyasztókhoz is eljussanak, aminek köszönhetően ma már több észak-európai ország üzleteiben és éttermeiben is elérhetőek. 

Vendéglátó kategóriában az egri Macok  Bisztró részesült az  elismerésben.  A vár közvetlen szomszédságában működő, a vidéki éttermek sorában több listán is évek óta előkelő helyre sorolt családi vállalkozás döntően helyi kistermelőktől szerzi be az alapanyagokat, amelyekből gondos odafigyeléssel készülnek a gasztronómiai élményt kínáló fogások. Gondosan összeállított az itallap, a választékban számos kiváló helyi borász tételei viszik a prímet. Borboltot is üzemeltetnek, amelyben hazai különlegességek is megtalálhatók.

Szakíró kategóriában Viniczai Sándor lett a díjazott, aki okleveles kertészmérnök végzettséggel harminc éve a Magyar Mezőgazdaság  országos hetilap munkatársa. Rendszeresen jelennek meg borral kapcsolatos írásai, egy ideje a Borászati  Füzetek felelős szerkesztője is. Tapasztalt borbíráló, hazai és nemzetközi versenyeken gyakran vesz részt a zsűri munkájában.  Tagja a Magyar Bor Akadémiának és a Magyar Borszakírók Körének. Az Év szakújságírója lett 2012-ben, a Soó Rezső szakmai díjat 2017-ben kapta meg.

Oktató kategóriában Horkay András nyerte el a díjat.  Külföldi tanfolyamok elvégzése után felsőfokú borismereti képzettségekkel rendelkezik, valamint megszerezte az azok oktatására jogosító diplomákat, valamint a nemzetközi borakadémikusi címet is. A budapesti székhelyű Central European Wine Institute tulajdonos-igazgatója 2010-től. Az Országos Borszakértő Bizottság elnöki posztját 2013 - 2018 között töltötte be. Hazai rendezésű borversenyeken rendszeresen bírálóként működik közre.

A lenti képen a legjobb termelő és szakíró látható együtt

par_ex1_1.jpg

Szólj hozzá!

A magyar bor ünnepe, az Év Bortermelője

2019. december 06. 11:20 - Silye Sándor

borakademia.jpg

Az elnökség a díjátadó kezdete előtt a Budai Kreatív Házban

Az Év Bortermelője díjátadó minden esztendőben a honi borvilág nagy ünnepe. Hiszen ekkor derül ki, hogy kit választottak a Magyar Borakadémia tagjai az esztendő bortermelőjének. Már az is nagy dolog lehet, kiváló elsimerés annak, akit a szavazás első körében a legjobb 5 közé soroltak, hogy azután a döntésnél kiderüljön, ki lett az első az egyenlők között?

borakademia1.jpg

A legjobb hat közé jutottak egyik csoportja: Nyúné Pühta Beáta, Koch Csaba, Günzer Tamás, Borbély Tamás

borakademia2.jpg

Éa a másik része: Liptai Zsolt, Figula Mihály

Az idei esztendőben 29. alkalommal ítélték oda az Év Bortermelője díjat, amely a szakma legmagasabb elismerése. Az első körben széles, borhoz értő réteget kérdeztek meg, ki kerüljön a legjobb 5 közé? Szavazategyenlőség miatt most 6 fő került végül a „döntőbe”. Az alábbiakat szavazta be a legjobbak közé a szakértők társasága: Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék). A 170 akadémiai tag 85 százaléka(!), 144 küldte el a voksát. Amíg mindenki mondott a díjátadón magáról bemutatkozásként néhány mondatot, addig az éppen beszélő borász egyik nedűjét kóstolhattuk meg. Kiváló borok voltak, kiváló emberektől. De persze ez nem a borok, hanem a személyiségek versenye volt, a maguk borász múltjával, tevékenységével együtt.

Ezután Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia elnöke kihirdette a győztest: olyan borász nyerte el a 2019-ben a díját, aki már a hatodik alkalommal jutott be a legjobbak közé. Nem más, mint a Hajós-Bajai és a Villányi Borvidék kiváló képviselője, Koch Csaba!

borakademia3.jpg

Szólj hozzá!

Külhoni borászaink csodái a Duna palotában

2019. december 04. 11:04 - Silye Sándor

kulhoni2_2.jpg

A Határon túli magyar borászok gyülekeztek a fővárosban, a Duna palotában. Sokan voltak, hú, de sokan. Szerencsére. És jó, mit jó, remek borokkal mutatkoztak be a határon inneni borkedvelőknek. Jöttek Felvidékről, a Kárpát-medencéből, a Délvidékről és Erdélyből egyaránt. Geönczeöl Attila, Balla Géza, Maurer Oszkár köszöntötték a  jelenlévőket, és beszéltek magukról, örömeikről, problémáikról. Maurer Oszkár elmondta, hogy bár eddig ő látta el a csapat elnöki tisztét, de sok elfoglaltságára való tekintettel sajnálattal, de lemond erről.

kulhoni5.jpg

Geönczeöl Attila (balra), Maurer Oszkár és Csiki Sándor, a szervezők együtt

- Azt gondolom, hogy mi is hozzátartozunk a magyar borkultúrához. Jó lenne nekünk is a magyar egész részének lenni, annak a nemzetnek a tagságához tartozni, amelytől elszakítottak bennünket a határmódosítások alkalmával, és így egy más ország polgárai, borkészítői lettünk. Mi is magyar borászok vagyunk, ugyanazokat  a szőlőket dolgozzuk fel, hasonló technológiával, mint itt, illetve mi visszanyúlunk a régi idők szőlőfajtáihoz, és borkészítési módjaihoz is - mondta az egyik főszervező, Geönczeöl Attila, a Felvidék, Alsó-Garammente borásza.

A kötelező protokoll után jöhetett a kóstolás ideje. Természetesen fehérborral kezdtünk, és a Felvidék borait ízlelgetve egyik ámulatból a másikba estünk. Elképesztettek nedűik finom ilatával, a borok ízének selymességével. A többség battonage technológiával dolgozik, és ez érezhető is.

- Nincs semmi különös a borainkkal, ez a környék ezt tudja - jelentette ki szerény egyszerűséggel Ján Kovács, azaz Kovács János.

kulhoni3_2.jpg

Ján Kovács, azaz Kovács János egyik kiválósága, a rizling

Sokan, nagyon sokan voltak. Bort kedvelők, és borászok. Utóbbiak felsorolása nem lehet teljes, hiszen 50 borász képviselte a külhoni magyar borászokat, ezért csak néhány név ízelítőül: Szilás Csaba, Bott Frigyes, Promitor Vinum Chatau Rúban (Felvidék), Rozman Wine (Délvidék), Varga István (Kárpát-alja), Hegedüs Pince (Erdély, illetve a fentebb jelzett Balla Géza Erdélyből, Geönzeöl Attila, Kovács János a Felvidékről, Maurer Oszkár a Délvidékről.

Kiváló borokat kóstolhattunk, és várjuk a folytatást. Amikor itthon újra otthon leszünk külhoni barátaink közt! 

kulhoni4_2.jpg

Balla Géza (balra) mindenhol hazatalál, és mindenhol, mindenkor ismerősre lel

Szólj hozzá!

Ötcsillagos, ragyogó borok és sajtok

2019. december 03. 14:50 - Silye Sándor

ujbor_sajt.jpg

Sokan voltak kíváncsiak az új borokra és a sajtokra

Hotel Corinthia, Budapest. Ötcsillagos szálloda, tágas, monumentális lépcsőkkel, lenyűgöző előtér, csodás, patinás termek. Itt rendezték meg a XVI. Újbor és Sajtfesztivál eredményhirdetését.

Az alkalomhoz illőn megtelt a nagyterem, de az előtérben, a teremnyi, tágas helyen is sajtok és borászok állították ki kóstolásra hozott portékáikat. A három magyar tenor nyitotta és zárta az ünnepi programot, Azurák Mihály borversei is tetszést arattak. A díszvendég Bács-Kiskun megye, az Egri Borvidék és a Mátrai Borászok Egyesülete. De itt voltak Szekszárd, Villány és egyéb híres borvidékek kiváló boraikkal.

ujbor_es_sajt11.jpg

A jó, legjobb sajtok tudója beszél magukról és sajtjaikról

A sajtverseny eredményeit Kiss Ferenc ismertette, a győztes a Szarvasi Agrár Zrt. lett, második a Páter sajt Magyaralmásról, a harmadik helyen a Melis testvérek finomsága végzett. A borok - amelyben 525 (!) bor versengett - legjobb 16 készítőjének képviselője vehette át az elismerést, köztük 3 Fejér megyei, a móri Paulus Pincészet, a Geszler Családi Pincészet, valamint a Kattra Pincészet az Etyek-budai Borvidékről. Tar Attila Pannonhalma érte el a legmagasabb pontszámot, az ő rozéja, és a Garamvári Pincészet Lellei Cserszegi Fűszerese kapott nagy aranyérmet. Hatvanhat bor érdemelt aranyat, Fejér megyéből a fentebb említetteken kívül a Kattra Pincészet Gyöngy Küvé, a Paulus Borház Gold Chardonnay, Gold Szürkebarát, az L. Simon Borászat Zenit terméke aranyozódott be. Ezüstérmes lett Geszlerék Irsai Olivérje, az Agárdi Csóbor Pincészet Irsai Olivérje, Kékfrankos roséja, a Paulus Pincészet Gold Olaszrizlingje, Paulus Sauvignon Blancja, Gold Generosája, Gold Zenitje, az L. Simon Borászat Irsai Olivérje, Rosé cuvée-je, a Kattra Pincészet Friss küvéje, az Anonym Pince (Etyek) Ötlett Pinot Noir rozéja, Sauvignon Blancja, a Bella Pincészet (Pákozd) pinot noir küvéje. Tehát 7 arany és 13 ezüstérem öregbítette Fejér hírnevét.

ujbor_es_sajt22.jpg

Tarr István arcán mosoly, vígan jöttek az ajkára  a szavak az új boráról

Jó nap volt akkor és ott, a hotelhez méltón ötcsillagos szervezés, a sajt és a bor nagyszerű ünnepén. A rendezők - élükön Ferencz Vilmossal – remek munkát végeztek.

Találkozunk jövőre!  

Szólj hozzá!

Gyengébb? Nem! Hölgyek borai: ez igen!

2019. december 02. 13:29 - Silye Sándor

szabo_edit.jpgSzabó Edit borszakírótárs, a női borászok pártfogója

Fáncsi Viki ismét nagyot alakított! Második ízben rendezte meg Fejér székhelyén a Gyengébb? Nem! címet viselő sétáló borkóstolót. A Novotel Hotel adott otthont a rendezvénynek. A szálloda egyik termében körbe helyezkedtek el a női borászok, középen az ott elhelyezett asztaloknál meg trécselhettek, kóstolgathattak a résztvevők. A Tokaji, a Balatoni, az Etyek-Budai, a Hajós-Bajai, a Mátrai, a Móri, a Villányi borvidék kiváló borkészítő hölgyei mutatták termékeiket, azt, hogy mit is tudnak a női borászok. Ott volt a borszakírói társ, Szabó Edit is, akinek szívügye nőtársai népszerűsítése, hiszen sikeres könyvet is írt róluk. Fejért Csetvei Kriszta és Csóbor-Kisari Linda képviselte, előbbi Mórról, utóbbi Agárdról érkezett. Nem Fejér megyét, de az Etyek-Budai borvidéket képviselte Tökről a Nyakas pincészet, a mindig mosolygós főborásszal, Nyúlné Pühra Beátával. Kóstolhattuk a finomabbnál finomabb nedűket, Tokaj remekelt a Barta, a Kikelet és a Zsirai Pincészet finomságaival, igen kiválóak voltak az Ikon, a Gálné Dingisz Éva, a Kovács és lánya, a Heimann Pincészet fehér és vörös borai. A frissen sült pogácsákat folyamatosan tették az asztalokra, pihenésképpen tokaji ciderrel szelídíthettük a borok hatását. Berecz Stéphanie (Kikelet), Újvári Vivien (Barta Pincészet), Zsirai Kata, Konyári Borbála (Ikon), Heimanné Kelemen Ágnes borait kóstolván elmondhattuk, hogy ó, azok a csodálatos hölgyek és a fantasztikus boraik mily kellemes estét varázsoltak ismét a jelen lévőknek. Kár, hogy nem jöttek többen, nagy élményről maradtak le!

Még, hogy gyengébb? Ugyan, dehogy, nem, nem! Uraim, emeljünk kalapot előttük!

galne.jpgGálné Dingisz Éva, aki a Borászok borásza lett 2014-ben 

Szólj hozzá!

A Vabrik pince és Sanghaj, a Shiraz és brownie

2019. december 02. 13:28 - Silye Sándor

vabrikek.jpg

 A három Vabrik együtt a Borklubban, jobbra az atya, mellette a két fiú

A Kajászói Vabrik Pincészet volt a Fehérvári Borklub legutóbbi vendége. Vabrik Ferenc tulajdonos és fiai mutatták be jól sikerült boraikat. Az „öreggel” beszélgettünk.

- Ferde szemmel néznek rád…?

- Mi…?

- Mivel Sanghajban is vannak boraid, a kínaiak akaratlanul is ezt teszik, vagy nem?

- Ja, ez egy érdekes történet. Egy nagy borászat Tokajból több éve exportál borokat Kínába, most nyitottak ott egy Vinotékát, és úgy gondolták, hogy a Vabrik Pincészet száraz fehér borai, a Rajnai Rizling és a VR küvé, ami Rajnai Rizling és Zöld Veltelini házasítása megfelelőek ahhoz, hogy ott, a távolban is előrébb jussanak. Számunkra ez nagy megtiszteltetés és öröm, hiszen Magyarországot, a magyar borokat képviselhetjük. Kínában tavaly 250 ezer hektáron telepítettek szőlőt, és mivel ott igen drágán lehet telepíteni, így a borok ára is borsos. Külföldi termékekkel igyekeznek a borfogyasztást, annak kultúráját segíteni, hiszen még ott csak most térnek át a vizespohárról a borospohárra, ha bort fogyasztanak.

- Harmincegy hektáron dolgoztok, ami Fejér megyében nagynak számít…

- Tényleg nagy ez a terület, és sokat is kell azon dolgozni. Sajnos nálunk is elég kevés a kézi munkaerő, az öt gyermekemmel, a családommal kemény kihívást jelent, hogy szép borokat tudjunk készíteni.

- Gépiesedik a szakma, nálatok is a gépek helyettesítik a kézzel végzett munkát?

- Az elsők voltunk az Etyek-budai borvidéken, akik 2010 óta géppel szedik a szőlőt. Fontosnak tartjuk, hogy hidegen vigyük a pincébe a gyümölcsöt, kora reggel kezdünk, a géppel sok 10 mázsát szedünk, és pillanatok alatt ott vagyunk vele a pincében. A beszállító kocsiban szárazjég használatával meg tudjuk akadályozni a korai oxidációt, miután behoztuk a szőlőt, rögtön nekiállunk a feldolgozásnak, és három óra hossza múlva kész is vagyunk ezzel a feladattal. Sajnos az elmúlt években tapasztaljuk a klíma változás okozta problémát, a szüret a kívántnál melegebb időben történik, emiatt is szükséges a gépiesítés.

vabrikek2_2.jpg

Vabrik Feri a szőlőben. Ahol majd a gépek (is) teszik a dolgulat...

- A gép nem emberből van, nem látja a rossz szőlőszemeket, válogatás nélkül leszed mindent. Ez nem okoz gondot?

- Amikor kézzel szedtük a szőlőt, akkor sem állhattunk ott minden szüretelő mellett, így nem láthattuk mit tesznek a ládába és mit nem. Olyan szőlőt kell termesztenünk, amit nem kell a gépnek „válogatnia”, bár a mai gépek már erre is képesek.

- Az elmúlt évek elkényeztették a borászokat, a bort kedvelőket, remek évjáratok voltak. Az idei még jobbnak ígérkezik. Tényleg jobb lesz?

- A mi borvidékünk szerintem a legszebb tételeket tudhatja majd magáénak e honban. Elkerültek a nagy viharok, nagyon pici jég és fagy jutott nekünk is, de kirívó problémáink nem voltak, a természet kegyes volt hozzánk.

- Mondd a kedvenc borodat, és ajánlj egy ahhoz passzoló ételt…

- Kedvencem a 2015-ös Shiraz Calypso, telt, erős, karakteres vörös bor, ehhez csodálatos egy kiváló brownie, de egy jó marhapörkölt nokedlivel szintén jól illik hozzá.

vabrikek3_2.jpg

 Sanghajban szép a nyár. A magyar borok az ősz leheletét hozzák...

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása